Jak dotąd, w rankingu pasztetów, żaden inny mu nie dorównał. Uwielbiany przez rodzinę i pożerany bez opamiętania. Jeśli ktoś dotąd nie próbował pasztetu z grzybami, niech nie zwleka z jego przygotowaniem, bo jest przepyszny :) Z podanych składników otrzymałam trzy keksówki jednorazowe ("Jan Niezbędny") i jedną troszkę mniejszą.
SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 kg łopatki wieprzowej 5 kulek ziela angielskiego liść laurowy 50 dag podgardla wieprzowego 10 dag podgrzybków suszonych 30 dag cebuli 2-3 łyżki gęsiego smalcu 3 czerstwe kajzerki 20 dag wątróbki z indyka 4 duże jajka 1,5-2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz 0,5 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku smalec i bułka tarta do formy (do foremek jednorazowych niepotrzebne)
WYKONANIE: Mięso i podgradle opłukać, pokroić na mniejsze kawałki,
zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, ugotować do
miękkości. Podgardle wyjąć dużo wcześniej, ponieważ szybciej zmięknie. Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć, a kiedy zmiękną,
ugotować w wodzie, w której się moczyły, osączyć i odcisnąć. Wątróbkę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i
obgotować przez 10 minut, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę, zeszklić na smalcu. Kajzerki namoczyć w wywarze z gotowania, wyłożyć na sito,
żeby obciekły z nadmiaru płynu, nie odciskać. Mięso, podgardle, wątróbkę, grzyby, cebulę i kajzerki
przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać
stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem,
bardzo dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką
tartą keksówek, lub jednorazowych foremek aluminiowych, ugnieść i wyrównać
powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli nie chce
wyjść, przez chwilkę podgrzać foremkę na palniku), zabezpieczyć przed obsychaniem
i umieścić w lodówce. Pasztet można od razu podzielić na mniejsze porcje, zawinąć
w folię aluminiową i zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)