Pasztet wieprzowo wołowy z suszonymi grzybami
Jak dotąd, w rankingu pasztetów, żaden inny mu nie dorównał. Uwielbiany przez rodzinę i pożerany bez opamiętania. Jeśli ktoś dotąd nie próbował pasztetu z grzybami, niech nie zwleka z jego przygotowaniem, bo jest przepyszny :)
Z podanych składników otrzymałam trzy keksówki jednorazowe ("Jan Niezbędny") i jedną troszkę mniejszą.
SKŁADNIKI:
1 kg wołowiny
1 kg łopatki wieprzowej
5 kulek ziela angielskiego
liść laurowy
50 dag podgardla wieprzowego
10 dag podgrzybków suszonych
30 dag cebuli
2-3 łyżki gęsiego smalcu
3 czerstwe kajzerki
20 dag wątróbki z indyka
4 duże jajka
1,5-2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
0,5 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku
smalec i bułka tarta do formy (do foremek jednorazowych niepotrzebne)
WYKONANIE:
Mięso i podgradle opłukać, pokroić na mniejsze kawałki,
zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, ugotować do
miękkości.
Podgardle wyjąć dużo wcześniej, ponieważ szybciej zmięknie.
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć, a kiedy zmiękną,
ugotować w wodzie, w której się moczyły, osączyć i odcisnąć.
Wątróbkę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i
obgotować przez 10 minut, osączyć.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę, zeszklić na smalcu.
Kajzerki namoczyć w wywarze z gotowania, wyłożyć na sito,
żeby obciekły z nadmiaru płynu, nie odciskać.
Mięso, podgardle, wątróbkę, grzyby, cebulę i kajzerki
przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia.
Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać
stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem,
bardzo dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką
tartą keksówek, lub jednorazowych foremek aluminiowych, ugnieść i wyrównać
powierzchnię.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli nie chce
wyjść, przez chwilkę podgrzać foremkę na palniku), zabezpieczyć przed obsychaniem
i umieścić w lodówce.
Pasztet można od razu podzielić na mniejsze porcje, zawinąć
w folię aluminiową i zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)