Karkówka w ziołach po skandynawsku
Tak
przygotowane mięso można jeść na zimno jako wędlinę, oraz na gorąco, pokrojone
w grubsze plastry i polane ulubionym sosem.
SKŁADNIKI:
1,7 kg karkówki
wieprzowej bez kości w jednym kawałku
MARYNATA:
1 łyżka
oleju rzepakowego
2 łyżki octu
10%
1,5 łyżeczki
soli
1 płaska
łyżeczka mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki
mielonego imbiru
1 łyżeczka
suszonego tymianku
1 łyżeczka
suszonej szałwii
1 łyżeczka
suszonego rozmarynu
WYKONANIE:
Składniki
marynaty wymieszać.
Mięso
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wygnieść ręką, a następnie dokładnie,
ze wszystkich stron natrzeć marynatą.
Zawinąć w
folię lub umieścić w zamykanym pojemniczku i wstawić do lodówki na
kilka-kilkanaście godzin (u mnie leżało w pojemniku próżniowym prawie całą
dobę).
Zamarynowane
mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dokładnie zawiązać jego końce, a wierzch
kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką.
Piec w
temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 1 godzinę i 40 minut.
Uważając,
żeby nie poparzyć się parą, rozciąć rękaw, mięso wyjąć z powstałego podczas
pieczenia sosu, wystudzić, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do
lodówki, żeby się dobrze schłodziło.
hmm, apetycznie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest bardzo smaczna :)
Usuń