Kapuśniak z
dodatkiem topionego serka z szynką, która nadaje jej ciekawego smaczku. Idealny na zimowe dni.
SKŁADNIKI: 1 marchew 1 pietruszka 45 dag
kapusty włoskiej kawałek
bulwy selera 3 ziemniaki mała cebula ząbek
czosnku 2 łyżki
masła liść laurowy 3-4 ziela
angielskie sól łyżka
suszonej włoszczyzny łyżeczka
listków świeżego tymianku lub szczypta suszonego 10 dag serka
topionego z szynką świeżo
mielony pieprz słodka
sproszkowana papryka chili w
proszku
WYKONANIE: Marchew,
pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę
opłukać, usunąć głąb, liście pokroić w kostkę. Ziemniaki
obrać, opłukać i również pokroić w kostkę. Cebulę i
czosnek obrać, posiekać. W rondlu na
roztopionym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać włoszczyznę i mieszając smażyć
5 minut. Dodać
ziemniaki, zalać 2 litrami wody, zagotować. Dodać liść
laurowy, ziele angielskie, kapustę i suszoną włoszczyznę, lekko posolić. Gotować na
małym ogniu do miękkości składników. Dodać serek
topiony, a kiedy się rozpuści doprawić do smaku sola, pieprzem, papryką, chili
i tymiankiem.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Aż mi się zamarzył talerz gorącego kapuśniaku. Zupa wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu, wyszedł naprawdę smaczny, aż miło było patrzeć jak rodzinka zajada z apetytem :)
UsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń