Kapuśniak z kapusty włoskiej
Kapuśniak z
dodatkiem topionego serka z szynką, która nadaje jej ciekawego smaczku. Idealny na zimowe dni.
SKŁADNIKI:
1 marchew
1 pietruszka
45 dag
kapusty włoskiej
kawałek
bulwy selera
3 ziemniaki
mała cebula
ząbek
czosnku
2 łyżki
masła
liść laurowy
3-4 ziela
angielskie
sól
łyżka
suszonej włoszczyzny
łyżeczka
listków świeżego tymianku lub szczypta suszonego
10 dag serka
topionego z szynką
świeżo
mielony pieprz
słodka
sproszkowana papryka
chili w
proszku
WYKONANIE:
Marchew,
pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Kapustę
opłukać, usunąć głąb, liście pokroić w kostkę.
Ziemniaki
obrać, opłukać i również pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
W rondlu na
roztopionym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać włoszczyznę i mieszając smażyć
5 minut.
Dodać
ziemniaki, zalać 2 litrami wody, zagotować.
Dodać liść
laurowy, ziele angielskie, kapustę i suszoną włoszczyznę, lekko posolić.
Gotować na
małym ogniu do miękkości składników.
Dodać serek
topiony, a kiedy się rozpuści doprawić do smaku sola, pieprzem, papryką, chili
i tymiankiem.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Aż mi się zamarzył talerz gorącego kapuśniaku. Zupa wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu, wyszedł naprawdę smaczny, aż miło było patrzeć jak rodzinka zajada z apetytem :)
UsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń