Kurczak pieczony na warzywach
Pomysł
ściągnięty z „Kulinarnych inspiracji” Kamisa. Danie bardzo smakowało
domownikom, więc na stałe włączam je do menu. Jednak następnym razem dodam
więcej warzyw, bo smakowały równie dobrze jak mięso.
Danie apetycznie prezentowało się na talerzu, czego niestety nie widać na zdjęciu robionym z fleszem, możecie mi jedynie uwierzyć na słowo :)
SKŁADNIKI:
4 ćwiartki z
kurczaka
sól
70 dag
ziemniaków
2 łyżki
oleju
słodka
sproszkowana papryka
tymianek
granulowany
czosnek
1 łyżeczka
suszonego rozmarynu
50 dag
żółtej fasolki szparagowej
30 dag
marchewki
kilka małych
cebulek lub 2-3 cebule cukrowe
łyżka miodu
oregano
WYKONANIE:
Mięso
opłukać, osuszyć, podzielić w stawie na dwie części, oprószyć solą i obsmażyć
na łyżce oleju, przełożyć do miski i oprószyć papryką, tymiankiem i
granulowanym czosnkiem.
Ziemniaki
obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką oleju, szczyptą soli i
rozmarynem.
Fasolkę
szparagową opłukać, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
Marchew
obrać, opłukać, pokroić w grubsze plastry.
Cebulki
obrać (cukrówkę pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości).
Do tłuszczu
po smażeniu kurczaka dodać miód, a jak się rozgrzeje, wrzucić marchew, fasolkę
i cebulę.
Mieszając
smażyć 5 minut, wymieszać z oregano i granulowanym czosnkiem, przełożyć do
naczynia do zapiekania.
Na warzywach
ułożyć kawałki kurczaka, a pomiędzy nimi pokrojone ziemniaki.
Piec 60
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html