wtorek, 13 stycznia 2015

Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie



Szybkie danie podyktowane dużym głodem i jednocześnie skromną zawartością lodówki. Mąż, nie wiem czemu, nazwał je roboczo „chińszczyzna po śródziemnomorsku” J


SKŁADNIKI:
20 dag piersi kurczaka
sól
pieprz
1 łyżka oleju
25 g salami paprykowego w cienkich plasterkach
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
50 dag gęstego przecieru pomidorowego
czerwona sproszkowana papryka
natka pietruszki
do podania makaron szpinakowy


WYKONANIE:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Plasterki salami pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka aż zmieni kolor, dodać salami i cebulę, i smażyć do jej zeszklenia.
Dodać paprykę, podsmażyć 1-2 minuty i zalać przecierem.
Dusić kilka minut mieszając.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.








2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...