Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie
Szybkie
danie podyktowane dużym głodem i jednocześnie skromną zawartością lodówki. Mąż,
nie wiem czemu, nazwał je roboczo „chińszczyzna po śródziemnomorsku” J
SKŁADNIKI:
20 dag
piersi kurczaka
sól
pieprz
1 łyżka
oleju
25 g salami
paprykowego w cienkich plasterkach
1 czerwona
cebula
1 czerwona
papryka
50 dag
gęstego przecieru pomidorowego
czerwona
sproszkowana papryka
natka
pietruszki
do podania
makaron szpinakowy
WYKONANIE:
Mięso umyć,
osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Plasterki
salami pokroić na ćwiartki.
Paprykę
umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę
obrać, posiekać.
Na patelni
rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka aż zmieni kolor, dodać salami i cebulę, i
smażyć do jej zeszklenia.
Dodać
paprykę, podsmażyć 1-2 minuty i zalać przecierem.
Dusić kilka
minut mieszając.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Przed
podaniem posypać natką pietruszki.
Danie pożywne i smaczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu, wyszło zaskakująco smaczne :)
Usuń