środa, 31 grudnia 2014

Pierś kurczaka w papryce



Danie z rodzaju tych, co wymyślają się w chwili rozgrzewania patelni, czyli takich, jakie najbardziej lubię. Szybkie w przygotowaniu (pomijając czas marynowania mięsa) i wyborne w smaku. A rozanielone minki moich łakomczuszków podczas posiłku - bezcenne :)



SKŁADNIKI:
Podwójna pierś kurczaka
MARYNATA:
sól
pieprz
ostra sproszkowana papryka
słodka papryka w płatkach
granulowany czosnek
suszona cebula
1-2 łyżki oleju rzepakowego
PONADTO:
czubata łyżka mąki pszennej
olej rzepakowy
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
kawałek jasnej części pora
sól
pieprz
sproszkowana papryka
tymianek
oregano
bazylia


WYKONANIE: 

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zamknąć w szczelnym pojemniczku lub zafoliować i odstawić do lodówki do zmacerowania (ja zrobiłam to poprzedniego dnia).
Pora i paprykę opłukać.
Pora pokroić w kostkę.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
Mięso wymieszać z mąką pszenną, obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, wyjąć z rondla i przełożyć na talerzyk.
Do rondla dodać łyżkę świeżego oleju, wrzucić pora i mieszając smażyć go przez minutę.
Dodać pokrojoną paprykę i dusić bez przykrycia 8-10 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
Dodać mięso, 1,5 szklanki wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką, tymiankiem, oregano i bazylią.
Dusić razem kilka minut.
Danie podałam z kluskami śląskimi.










4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...