Danie z rodzaju tych, co wymyślają się w chwili rozgrzewania patelni, czyli takich, jakie najbardziej lubię. Szybkie w przygotowaniu (pomijając czas marynowania mięsa) i wyborne w smaku. A rozanielone minki moich łakomczuszków podczas posiłku - bezcenne :)
SKŁADNIKI: Podwójna
pierś kurczaka MARYNATA: sól pieprz ostra
sproszkowana papryka słodka
papryka w płatkach granulowany
czosnek suszona
cebula 1-2 łyżki
oleju rzepakowego PONADTO: czubata
łyżka mąki pszennej olej
rzepakowy 1 duża
czerwona papryka 1 duża żółta
papryka kawałek
jasnej części pora sól pieprz sproszkowana
papryka tymianek oregano bazylia
WYKONANIE:
Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zamknąć
w szczelnym pojemniczku lub zafoliować i odstawić do lodówki do zmacerowania
(ja zrobiłam to poprzedniego dnia). Pora i
paprykę opłukać. Pora pokroić
w kostkę. Z papryki
usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę. Mięso
wymieszać z mąką pszenną, obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, wyjąć z rondla i
przełożyć na talerzyk. Do rondla
dodać łyżkę świeżego oleju, wrzucić pora i mieszając smażyć go przez minutę. Dodać
pokrojoną paprykę i dusić bez przykrycia 8-10 minut pilnując, żeby się nie
przypaliła. Dodać mięso,
1,5 szklanki wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką,
tymiankiem, oregano i bazylią. Dusić razem
kilka minut. Danie
podałam z kluskami śląskimi.
Super danie. Treściwe no i bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, nam bardzo smakowało :)
UsuńTez by mi smakowało;)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę Madziu :)
Usuń