Pierś kurczaka w papryce
Danie z rodzaju tych, co wymyślają się w chwili rozgrzewania patelni, czyli takich, jakie najbardziej lubię. Szybkie w przygotowaniu (pomijając czas marynowania mięsa) i wyborne w smaku. A rozanielone minki moich łakomczuszków podczas posiłku - bezcenne :)
SKŁADNIKI:
Podwójna
pierś kurczaka
MARYNATA:
sól
pieprz
ostra
sproszkowana papryka
słodka
papryka w płatkach
granulowany
czosnek
suszona
cebula
1-2 łyżki
oleju rzepakowego
PONADTO:
czubata
łyżka mąki pszennej
olej
rzepakowy
1 duża
czerwona papryka
1 duża żółta
papryka
kawałek
jasnej części pora
sól
pieprz
sproszkowana
papryka
tymianek
oregano
bazylia
WYKONANIE:
Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zamknąć
w szczelnym pojemniczku lub zafoliować i odstawić do lodówki do zmacerowania
(ja zrobiłam to poprzedniego dnia).
Pora i
paprykę opłukać.
Pora pokroić
w kostkę.
Z papryki
usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
Mięso
wymieszać z mąką pszenną, obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, wyjąć z rondla i
przełożyć na talerzyk.
Do rondla
dodać łyżkę świeżego oleju, wrzucić pora i mieszając smażyć go przez minutę.
Dodać
pokrojoną paprykę i dusić bez przykrycia 8-10 minut pilnując, żeby się nie
przypaliła.
Dodać mięso,
1,5 szklanki wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką,
tymiankiem, oregano i bazylią.
Dusić razem
kilka minut.
Danie
podałam z kluskami śląskimi.
Super danie. Treściwe no i bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, nam bardzo smakowało :)
UsuńTez by mi smakowało;)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę Madziu :)
Usuń