Pierniczki z masą makową - dla spóźnialskich
Nie mam pojęcia jakim cudem umknął mi ten przepis? Ale na szczęście nic się nie stało, bo to pierniczki w sam raz
dla spóźnialskich, nie potrzebują leżakowania, od razu są mięciutkie, a masa
makowa nie pozwala im stwardnieć. Ja użyłam masy z białego maku, która mi została z rogali marcińskich (KLIK) , ale z
tradycyjną z niebieskiego (nawet z puszki), również będą smaczne i ciekawsze kolorystycznie. Wprawdzie nie można ich długo przechowywać, ale to chyba nie stanowi problemu? J
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki
mąki pszennej + do podsypania
1 duże jajko
0,5 szklanki
płynnego miodu (+ odrobina oleju do posmarowania szklanki przed odmierzeniem
miodu)
0,5 szklanki
cukru pudru
1 łyżka
masła
1 łyżka
przyprawy do piernika
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka
kakao
ok. 1,5
szklanki masy makowej – ja wykorzystałam masę z białego maku, która mi została
z rogali marcińskich
Do zdobienia:
biała czekolada i kolorowe posypki cukrowe
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę
do piernika, wymieszać.
Łyżkę masła
roztopić (najwygodniej w mikrofalówce).
Szklankę
posmarować odrobiną oleju, nalać miód.
Do produktów
sypkich dodać masło, miód i jajko, zagnieść gładkie ciasto.
Gdyby
składniki nie chciały się skleić, można dodać odrobinkę wody.
Blat
podsypać mąką, ciasto rozwałkować na pasek szerokości ok. 12 cm.
Równomiernie
posmarować go masą makową, jeden brzeg ciasta posmarować wodą, zwinąć rulon,
ułożyć szwem do dołu i pokroić tak jak kopytka.
Pierniczki
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Piec w
temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut, uważając, żeby się
nie spiekły.
Czekoladę
stopić na parze, posypkę cukrową wsypać do małej miseczki.
Wierzch
wystudzonych pierniczków smarować stopioną czekoladą i „zanurzać” w posypce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)