Genialna, błyskawiczna zupa krem o pięknym wiosennym kolorze. Dzięki dodatkowi mięty nabiera
szczególnej świeżości i oryginalnego smaku.
SKŁADNIKI na
2 porcje: 10 dag
mrożonej startej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) 20 dag
mrożonego zielonego groszku 1 łyżka
klarowanego masła sól biały pieprz płaska
łyżeczka suszonej mięty
WYKONANIE: W rondlu
rozgrzać masło, wrzucić zamrożoną włoszczyznę i groszek. Smażyć
mieszając aż się rozmrożą. Dolać taką
ilość wody, żeby warzywa były lekko przykryte, gotować pod przykryciem do
miękkości. Lekko
przestudzić, dodać miętę i zmiksować. Ponownie
mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podać z
paluszkami chlebowymi.
Z miętą nie jadłam, ciekawe smaki , trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńMy też jadłyśmy pierwszy raz, Dorotka zakochała się w jej smaku :)
Usuń