Krem groszkowy z nutą mięty
Genialna, błyskawiczna zupa krem o pięknym wiosennym kolorze. Dzięki dodatkowi mięty nabiera
szczególnej świeżości i oryginalnego smaku.
SKŁADNIKI na
2 porcje:
10 dag
mrożonej startej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
20 dag
mrożonego zielonego groszku
1 łyżka
klarowanego masła
sól
biały pieprz
płaska
łyżeczka suszonej mięty
WYKONANIE:
W rondlu
rozgrzać masło, wrzucić zamrożoną włoszczyznę i groszek.
Smażyć
mieszając aż się rozmrożą.
Dolać taką
ilość wody, żeby warzywa były lekko przykryte, gotować pod przykryciem do
miękkości.
Lekko
przestudzić, dodać miętę i zmiksować.
Ponownie
mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Podać z
paluszkami chlebowymi.
Z miętą nie jadłam, ciekawe smaki , trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńMy też jadłyśmy pierwszy raz, Dorotka zakochała się w jej smaku :)
Usuń