środa, 3 grudnia 2014

Babeczki mince pies




Tradycyjne angielskie kruche babeczki bożonarodzeniowe z nadzieniem ze świeżej żurawiny i suszonych owoców wg przepisu Nigelli. Jak już pisałam przy okazji przepisu na nadzienie do tychże babeczek KLIK, upiekłam je w ramach przeprowadzonej na gotujmy.pl akcji testowania przepisów z książek kulinarnych celebrytów. Wprawdzie nie rzuciły mnie na kolana, aczkolwiek były miłą odmianą od znanych mi dotychczas wypieków.


SKŁADNIKI:

24 dag mąki + do podsypania
6 dag margaryny
6 dag masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
nadzienie mincemeat  według przepisu (KLIK)  – ilość zależna od wielkości babeczek
opcjonalnie jajko rozmącone z łyżką wody do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia



WYKONANIE:
Mąkę przesiać na głęboki talerz, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i margarynę i zamieszać, aby tłuszcz otoczył się mąką. Wstawić talerz do zamrażarki na 20 minut.
Pomarańczę umyć, osuszyć, wycisnąć z niej sok, do soku dodać szczyptę soli wymieszać, wstawić do lodówki.
Schłodzoną mąkę posiekać z tłuszczem na kruszonkę.
Dolewać do niej strużką sok pomarańczowy, nie przerywając mieszania, do momentu, aż ciasto zacznie się zbijać. Nie dolewać więcej soku niż potrzeba, natomiast jeśli go zabraknie i ciasto nie będzie chciało się zagnieść, dodać troszkę lodowatej wody.
Na stolnicy szybko zagnieść ciasto dłońmi, uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.
Wycinać okrągłą foremką kółka nieco większe niż średnica przygotowanych foremek, i do pary niewielkie gwiazdki.
Kółkami wyłożyć dno foremek, do każdej nałożyć troszkę nadzienia (nadzienie w trakcie pieczenia nieco zwiększa objętość), wierzch przykryć gwiazdką, nie dociskając jej.
Ciasteczka można posmarować przed pieczeniem jajkiem rozkłóconym z wodą, ale ja tego nie zrobiłam.
Piec w temperaturze 220 stopni pilnując, żeby się nie przypaliły – czas pieczenia zależy od wielkości foremek.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Użyłam do pieczenia dwóch rodzajów foremek: na minimuffiny – wyszły mi 24 babeczki, które piekłam przez 9-10 minut; i tradycyjnych „babeczkowych” – wyszło z nich 19 ciasteczek – te piekłam około 15 minut.
Nie ma potrzeby smarowania foremek tłuszczem.













12 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...