Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką
W zamrażarce na Wigilię czekają już pierogi z kapustą i grzybami oraz kapusta z grochem ugotowana według przepisu mojej babci i mamy. Pasztety również gotowe, podzielone i zamrożone. Dań do opisania sporo, ale że na jutro planuję wypiek piernika i pierniczków, nadal nie znajdę to czasu. Wobec tego na razie zapraszam na wypiek popełniony już jakiś czas temu - buchty z gruszkami gotowanymi w winie.
Inspirację do wykonania tych bułeczek znalazłam tutaj, zaś pomysł na ich zmodyfikowanie miałam
przyjemność skonsultować z szefem kuchni Stefanem Birkiem, a przy jakiej okazji, napiszę o tym wkrótce :)
ROZCZYN:
25 g
świeżych drożdży
2 łyżeczki
cukru
2/3 łyżki
mąki
1/2 szklanki
mleka
CIASTO:
50 dag mąki
pszennej tortowej
szczypta
soli
1 jajko
około 3/4 szklanki
mleka
8 dag cukru
1 łyżeczka
cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki
imbiru
1/2 łyżeczki
kardamonu
szczypta
kurkumy
gałązka
świeżego rozmarynu
DO
OBTACZANIA:
3 dag masła
1 łyżeczka
cynamonu
DODATKOWO:
3 twarde
gruszki
2 gałązki
świeżego rozmarynu
16 g cukru
wanilinowego
czerwone
półsłodkie wino
WYKONANIE:
ROZCZYN:
Drożdże
rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mąką i letnim mlekiem, odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
OWOCE:
Gruszki
umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do
rondelka, dodać cukier wanilinowy i gałązki rozmarynu, zalać taką ilością wina,
żeby owoce były nim lekko przykryte.
Gotować na
wolnym ogniu, aż gruszki zmiękną, ale pozostaną jędrne. Czas zależy od odmiany,
ja użyłam odmiany pera rocha i gotowałam około 15 minut.
CIASTO:
Mąkę
przesiać, dodać sól, cukier, przyprawy i posiekane igiełki rozmarynu,
wymieszać.
Dodać wyrośnięty rozczyn i jajko, stopniowo
dolewając letnie mleko mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie
wyrobić dłońmi gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryć je
w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blaszkę o
wymiarach 20x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło stopić
w małym rondelku i wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte
ciasto przebić, krótko przerobić i podzielić na 9 równych części, uformować
kulki, obtoczyć je w mieszance masła i cynamonu, i ułożyć w blaszce w równych
odstępach.
Bułeczki
lekko rozpłaszczyć, środek każdej naciąć głęboko nożem i w nacięcia wcisnąć po
kawałku gruszki.
Blaszkę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w
temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu) przez około 25
minut.
Bułeczki nie
są bardzo słodkie, więc po wystudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń