Mincemeat
Nazwa może być nieco myląca, ponieważ to w żadnym wypadku nie jest mielone mięso, i w ogóle z mięsem nie ma nic wspólnego. Mincemeat to konfitura ze
świeżej żurawiny używana w Wielkiej Brytanii do kruchych tart lub babeczek w
okresie Bożego Narodzenia. Przygotowałam ją w ubiegłym roku do wypieku tradycyjnych angielskich kruchych babeczek bożonarodzeniowych, o wdzięcznej nazwie "Babeczki mince pies", w ramach akcji przerowadzonej na portalu gotujmy.pl.
Jest aromatyczna i posiada zdecydowany smak (jak na mnie nawet zbyt zdecydowany).
Swoją konfiturę zapakowałam do słoiczka, a po wystudzeniu umieściłam w lodówce.
Według Nigelli konfitura może stać w chłodnym miejscu do tygodnia.
SKŁADNIKI:
60 ml
czerwonego półwytrawnego wina
75 g
trzcinowego cukru
300 g
świeżej żurawiny
1 łyżeczka
mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki
zmielonych goździków
150 g
rodzynek
40 g
suszonej żurawiny
1 duża
mandarynka klementynka
25 ml rumu
kilka kropli
zapachu migdałowego
1/2 łyżeczki
zapachu waniliowego
2 łyżki
płynnego miodu
WYKONANIE:
Do rondla
wlać wino, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Żurawinę
opłukać, osączyć, dołożyć do wina z cukrem.
Mandarynkę
dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Do żurawiny
dodać otartą skórkę, sok z mandarynki, imbir, cynamon, goździki, rodzynki i
suszoną żurawinę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu bez
przykrycia gotować około 20-25 minut, aż owoce rozgorują się, a cały płyn
odparuje.
Rondel zdjąć
z ognia, dodać miód, rum, zapach waniliowy i migdałowy. Dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)