Nazwa może być nieco myląca, ponieważ to w żadnym wypadku nie jest mielone mięso, i w ogóle z mięsem nie ma nic wspólnego. Mincemeat to konfitura ze
świeżej żurawiny używana w Wielkiej Brytanii do kruchych tart lub babeczek w
okresie Bożego Narodzenia. Przygotowałam ją w ubiegłym roku do wypieku tradycyjnych angielskich kruchych babeczek bożonarodzeniowych, o wdzięcznej nazwie "Babeczki mince pies", w ramach akcji przerowadzonej na portalu gotujmy.pl. Jest aromatyczna i posiada zdecydowany smak (jak na mnie nawet zbyt zdecydowany). Swoją konfiturę zapakowałam do słoiczka, a po wystudzeniu umieściłam w lodówce.
Według Nigelli konfitura może stać w chłodnym miejscu do tygodnia.
SKŁADNIKI: 60 ml
czerwonego półwytrawnego wina 75 g
trzcinowego cukru 300 g
świeżej żurawiny 1 łyżeczka
mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki
zmielonych goździków 150 g
rodzynek 40 g
suszonej żurawiny 1 duża
mandarynka klementynka 25 ml rumu kilka kropli
zapachu migdałowego 1/2 łyżeczki
zapachu waniliowego 2 łyżki
płynnego miodu
WYKONANIE: Do rondla
wlać wino, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Żurawinę
opłukać, osączyć, dołożyć do wina z cukrem. Mandarynkę
dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Do żurawiny
dodać otartą skórkę, sok z mandarynki, imbir, cynamon, goździki, rodzynki i
suszoną żurawinę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu bez
przykrycia gotować około 20-25 minut, aż owoce rozgorują się, a cały płyn
odparuje. Rondel zdjąć
z ognia, dodać miód, rum, zapach waniliowy i migdałowy. Dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)