SKŁADNIKI: 1 duży
kalafior + najmłodsze liście 2 pomidory SOS SEROWY: 5 dag masła 1 czubata
łyżka mąki pszennej 2 szklanki
mleka 15 dag
żółtego sera – u mnie gouda sól świeżo
zmielony pieprz sproszkowana
słodka papryka
WYKONANIE: Kalafiora
podzielić na różyczki, dokładnie umyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 5-7
minut, tak aby pozostał al dente. Młode listki
zblanszować. Pomidora
umyć, podzielić na ósemki. Warzywa
ułożyć w formie do zapiekania. SOS: Ser zetrzeć
na tarce z dużymi oczkami. W rondlu
rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-2 minuty. Nie
przerywając mieszania dolać strużką zimne mleko, gotować kilka minut aż
zgęstnieje. Zdjąć garnek
z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i papryką. Gorącym
sosem zalać warzywa. Zapiekać
około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni z termo obiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)