Kalafior zapiekany pod serowym sosem
SKŁADNIKI:
1 duży
kalafior + najmłodsze liście
2 pomidory
SOS SEROWY:
5 dag masła
1 czubata
łyżka mąki pszennej
2 szklanki
mleka
15 dag
żółtego sera – u mnie gouda
sól
świeżo
zmielony pieprz
sproszkowana
słodka papryka
WYKONANIE:
Kalafiora
podzielić na różyczki, dokładnie umyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 5-7
minut, tak aby pozostał al dente.
Młode listki
zblanszować.
Pomidora
umyć, podzielić na ósemki.
Warzywa
ułożyć w formie do zapiekania.
SOS:
Ser zetrzeć
na tarce z dużymi oczkami.
W rondlu
rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-2 minuty.
Nie
przerywając mieszania dolać strużką zimne mleko, gotować kilka minut aż
zgęstnieje.
Zdjąć garnek
z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i papryką.
Gorącym
sosem zalać warzywa.
Zapiekać
około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni z termo obiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)