poniedziałek, 24 listopada 2014

Jabłka suszone (na wigilijny kompot)




Zasłaniając się brakiem czasu, wpadam tu na krótką chwilkę i zostawiam przepis na suszone jabłuszka. To już dobra pora, żeby pomyśleć o owocach na wigilijny kompot.
Przygotowując susz posłużyłam się elektryczną suszarką pożyczoną od rodziców. Okazała się bardzo przydatna, więc za pożyczkę bardzo im dziękuję :)


SKŁADNIKI:
twarde winne jabłka
litr wody
2 łyżki kwasku cytrynowego


WYKONANIE:
Kwasek cytrynowy rozpuścić w  wodzie.
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na równe plasterki o grubości około 5 mm.
Partiami wkładać plasterki do wody z kwaskiem na 2 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć i rozłożyć pojedynczą warstwą na ściereczce lub kuchennym papierowym ręczniku, osuszyć.
Plasterki ułożyć na sitkach suszarki.
Suszyć około 7-12 godzin.
Plasterki jabłek po ususzeniu powinny być sprężyste.









5 komentarzy:

  1. tez takie robię, świetne do chrupania zimą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeszcze lepsze oprószone cynamonem :)

      Usuń
  2. susz e jabłuszka bez kąpieli w kwasku .. co prawda ciemnieją ale sa bardzo aromatyczne..

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Kąpiel w kwasku nie pozbawia ich aromatu, ale właśnie zapobiega ciemnieniu. Do pogryzania też wolę jabłka bez skórki, ale do kompotu spokojnie można użyć ze skórką :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...