Pizza gyros z mielonym indykiem i brokułami
Niekiedy
lubię korzystać z kupnego surowego ciasta na pizzę. Jest smaczne, wygodne w użyciu
i znacznie skraca czas potrzebny na jej upieczenie (nie wnikam z czego, poza
mąką i drożdżami się składa, wolę nie wiedzieć).
Do obłożenia
użyłam mielonego mięsa z indyka usmażonego w przyprawie do grosa, ugotowanego
brokuła i resztek żółtego sera: słodko-łagodnego i ostrego. Całość, podana z
sosem czosnkowym, doprowadziła rodzinę do ochów i achów J
SKŁADNIKI NA
BLASZKĘ O ŚREDNICY 32 CM:
55 dag surowego
ciasto na pizzę
mąka pszenna
do podsypania
30 dag
mielonego mięsa z indyka
2 łyżki
oleju
1 łyżeczka
przyprawy do grosa
3-4 różyczki
brokuła
sól
2-3 łyżki
ketchupu
13 dag
żółtego sera
do podania
sos czosnkowy
WYKONANIE:
Mięso
usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą do grosa.
Różyczki
brokuła opłukać, ugotować al’dente w osolonej wodzie, osączyć.
Żółty ser
zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ciasto
podsypać mąką i rozciągnąć do wielkości blaszki, posmarować ketchupem.
Na wierzchu
ułożyć równomiernie usmażone mięso i pokrojone w plastry różyczki brokuła.
Całość
posypać startym serem.
Piec w
temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut.
Podawać z
sosem czosnkowym.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń