poniedziałek, 24 listopada 2014

Pizza gyros z mielonym indykiem i brokułami



Niekiedy lubię korzystać z kupnego surowego ciasta na pizzę. Jest smaczne, wygodne w użyciu i znacznie skraca czas potrzebny na jej upieczenie (nie wnikam z czego, poza mąką i drożdżami się składa, wolę nie wiedzieć).
Do obłożenia użyłam mielonego mięsa z indyka usmażonego w przyprawie do grosa, ugotowanego brokuła i resztek żółtego sera: słodko-łagodnego i ostrego. Całość, podana z sosem czosnkowym, doprowadziła rodzinę do ochów i achów J



SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O ŚREDNICY 32 CM:
55 dag surowego ciasto na pizzę
mąka pszenna do podsypania
30 dag mielonego mięsa z indyka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do grosa
3-4 różyczki brokuła
sól
2-3 łyżki ketchupu
13 dag żółtego sera
do podania sos czosnkowy



WYKONANIE:
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą do grosa.
Różyczki brokuła opłukać, ugotować al’dente w osolonej wodzie, osączyć.
Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ciasto podsypać mąką i rozciągnąć do wielkości blaszki, posmarować ketchupem.
Na wierzchu ułożyć równomiernie usmażone mięso i pokrojone w plastry różyczki brokuła.
Całość posypać startym serem.
Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut.
Podawać z sosem czosnkowym.










1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...