Niekiedy
lubię korzystać z kupnego surowego ciasta na pizzę. Jest smaczne, wygodne w użyciu
i znacznie skraca czas potrzebny na jej upieczenie (nie wnikam z czego, poza
mąką i drożdżami się składa, wolę nie wiedzieć). Do obłożenia
użyłam mielonego mięsa z indyka usmażonego w przyprawie do grosa, ugotowanego
brokuła i resztek żółtego sera: słodko-łagodnego i ostrego. Całość, podana z
sosem czosnkowym, doprowadziła rodzinę do ochów i achów J
SKŁADNIKI NA
BLASZKĘ O ŚREDNICY 32 CM: 55 dag surowego
ciasto na pizzę mąka pszenna
do podsypania 30 dag
mielonego mięsa z indyka 2 łyżki
oleju 1 łyżeczka
przyprawy do grosa 3-4 różyczki
brokuła sól 2-3 łyżki
ketchupu 13 dag
żółtego sera do podania
sos czosnkowy
WYKONANIE: Mięso
usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą do grosa. Różyczki
brokuła opłukać, ugotować al’dente w osolonej wodzie, osączyć. Żółty ser
zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ciasto
podsypać mąką i rozciągnąć do wielkości blaszki, posmarować ketchupem. Na wierzchu
ułożyć równomiernie usmażone mięso i pokrojone w plastry różyczki brokuła. Całość
posypać startym serem. Piec w
temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut. Podawać z
sosem czosnkowym.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń