czwartek, 10 stycznia 2013

Zapiekanka z kaszy perłowej

Jak wiadomo kasze są bardzo wartościowym składnikiem diety każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu. Zawierają białko, skrobię, witaminy z grupy B, składniki mineralne (potas, fosfor, magnez) oraz błonnik. Poza dobroczynnym wpływem na układ pokarmowy, obniżają również poziom cholesterolu. Najwyższą wartość odżywczą i zdrowotną mają kasze grube, mało oczyszczone, np. pęczak, jaglana czy gryczana niełamana. Kasze drobne są dużo uboższe w wartościowe składniki, ale za to można z nich przygotowywać lekkostrawne posiłki dla dzieci lub osób chorych.
Jaki stąd wynika wniosek? Chcemy być zdrowi, jedzmy kasze! Tym bardziej, że są smaczne i można przygotować z nich wiele pysznych dań :)


Dzisiaj polecam zapiekankę z grubej jęczmiennej kaszy perłowej.


Zapiekanka z kaszy perłowej

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej perłowej grubej
2 łyżki oleju
sól
pieprz
2 duże jajka
2 łyżki mrożonego koperku
1 cebula
5 łyżek groszku konserwowego
1 duży pomidor
1 kulka 125 g mozzarelli w zalewie
do przybrania groszek i papryka marynowana
masło do nasmarowania foremki


Wykonanie:

W rondlu zagotowałam 2 szklanki wody, dodałam łyżkę oleju i sól do smaku, wsypałam opłukaną na sicie kaszę i gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 25 minut (uważając, żeby kasza się nie przypaliła). Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na drugiej łyżce oleju. Pomidora sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki i pokroiłam w pół-plastry. Foremkę żaroodporną o wymiarach 14x22 cm wysmarowałam grubą warstwą masła.
Przestudzoną kaszę wymieszałam z jajkami, zeszkloną cebulą, koperkiem i groszkiem konserwowym. Doprawiłam do smaku pieprzem. Masę przełożyłam do foremki, powciskałam w nią pokrojonego pomidora, a na wierzchu rozłożyłam pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 25-25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Nałożyłam łopatką na talerze, przybrałam groszkiem i papryką marynowaną.






4 komentarze:

  1. ja lubię z gryczanej , ale perłowej nie jadłam ;)
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szano, w takim razie polecam spróbować. To zupełnie co innego niż gryczana, ale według mnie jedna z najlepszych kasz jęczmiennych :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...