Francuska rolada z pieczarkami i indykiem
Elegancka
przystawka, smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Na ciepło warto ją podać
z filiżanką barszczyku buraczano jabłkowego na szybko (KLIK).
NA DWIE
ROLADY:
2 opakowania
ciasta francuskiego po 275 g
1 cebula
50 dag
pieczarek
50 dag mięsa
mielonego z indyka
1 duże jajko
+ 1 białko
3-4 łyżki
bułki tartej
1-2 łyżki
oleju
sól
pieprz
żółtko + 2
łyżki mleka do posmarowania wierzchu
WYKONANIE:
Cebulę
obrać, drobno pokroić.
Pieczarki
oczyścić, pokroić na małe kawałki.
Na patelni
rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
Dodać
pieczarki, smażyć do odparowania płynu.
Dodać mięso
mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką.
Przełożyć do
miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i
wymieszać (bez wyrabiania).
Ciasto
francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi
wolne.
Zwinąć
wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady.
Końcówki
ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia szwem pod spód.
Żółtko
roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go
naciąć.
Piec w
temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 40 minut.
Gdyby za
mocno zaczęła się rumienić, przykryć papierem do pieczenia.
wygląda na smaczną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, nam bardzo smakowała :)
UsuńWygląda ,super apetycznie ,przepis prosty a jaki też efektowny
OdpowiedzUsuńWspaniałości ) Pozdrawiam
Najwięcej pracy jest przy siekaniu pieczarek, poza tym robi się ją błyskawicznie :) Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam
UsuńWygląda niesamowicie. Idealna dla gości, na pewno będą zachwyceni ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja wprawdzie zrobiłam ją dla domowników, ale sądzę, że gościom też sprawiłaby przyjemność :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńDziś na obiad dla rodziny zrobiłam roladę z Pani przepisu, bardzo wszystkim smakowało :) Od siebie do farszu dodałam też suszone pomidory. Prosty i smaczny przepis ... polecam i pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za okazanie zaufania i skorzystanie z przepisu. Bardzo się cieszę, że rolada smakowała :) Dodanie pomidorów to fajna modyfikacja, muszę też je dodać następnym razem :)
UsuńPozdrawiam cieplutko
Witam
UsuńPani Edyto,czy ciasto nie jest w srodku surowe?
Ciasto nie listkuje się wprawdzie, ale nie jest surowe. Czas pieczenia jest dość długi, a roladki w sumie nie badzo grube :)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńChciałbym zapytać o ciasto w środku upieczonej rolady. Nie "zlistkowało" się jak to na wierzchu, prawda? Czy nie było surowe?
Witam,
UsuńRzeczywiście w środku ciasto nie zlistkowało się, nie miało na to szansy przy tej ilości farszu, ale pomimo "surowego" koloru było upieczone.
Panie Edyto! Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam.
UsuńDo usług :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńDziewczyny roladka lepsza na gorąco czy zimno jako przystawka?Magda
OdpowiedzUsuńJest smaczna zarówno na ciepło, jak i zimno. Zależy od gustu 🙂
UsuńCzy zamiast indyka piers z kurczaka tez będzie w porzadku?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że nie odpisałam od razu, były jakieś problemy z zapisaniem komentarzy.
UsuńPierś z indyka będzie równie smaczna :)