wtorek, 30 września 2014

Francuska rolada z pieczarkami i indykiem



Elegancka przystawka, smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Na ciepło warto ją podać z filiżanką barszczyku buraczano jabłkowego na szybko (KLIK).




NA DWIE ROLADY:
2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
1 cebula
50 dag pieczarek
50 dag mięsa mielonego z indyka
1 duże jajko + 1 białko
3-4 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju
sól
pieprz
żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu



WYKONANIE:
Cebulę obrać, drobno pokroić.
Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.
Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką.
Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania).
Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne.
Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady.
Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód.
Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć.
Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 40 minut.
Gdyby za mocno zaczęła się rumienić, przykryć papierem do pieczenia.















18 komentarzy:

  1. Wygląda ,super apetycznie ,przepis prosty a jaki też efektowny
    Wspaniałości ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwięcej pracy jest przy siekaniu pieczarek, poza tym robi się ją błyskawicznie :) Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda niesamowicie. Idealna dla gości, na pewno będą zachwyceni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja wprawdzie zrobiłam ją dla domowników, ale sądzę, że gościom też sprawiłaby przyjemność :)

      Usuń
  3. Witam,
    Dziś na obiad dla rodziny zrobiłam roladę z Pani przepisu, bardzo wszystkim smakowało :) Od siebie do farszu dodałam też suszone pomidory. Prosty i smaczny przepis ... polecam i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za okazanie zaufania i skorzystanie z przepisu. Bardzo się cieszę, że rolada smakowała :) Dodanie pomidorów to fajna modyfikacja, muszę też je dodać następnym razem :)
      Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
    2. Witam
      Pani Edyto,czy ciasto nie jest w srodku surowe?

      Usuń
    3. Ciasto nie listkuje się wprawdzie, ale nie jest surowe. Czas pieczenia jest dość długi, a roladki w sumie nie badzo grube :)

      Usuń
  4. Witam!
    Chciałbym zapytać o ciasto w środku upieczonej rolady. Nie "zlistkowało" się jak to na wierzchu, prawda? Czy nie było surowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Rzeczywiście w środku ciasto nie zlistkowało się, nie miało na to szansy przy tej ilości farszu, ale pomimo "surowego" koloru było upieczone.

      Usuń
    2. Panie Edyto! Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam.

      Usuń
    3. Do usług :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  5. Dziewczyny roladka lepsza na gorąco czy zimno jako przystawka?Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i zimno. Zależy od gustu 🙂

      Usuń
  6. Czy zamiast indyka piers z kurczaka tez będzie w porzadku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że nie odpisałam od razu, były jakieś problemy z zapisaniem komentarzy.
      Pierś z indyka będzie równie smaczna :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...