Pieczona peklowana szynka
Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :)
Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować.
Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie, jeszcze dacie radę przygotować na Święta smakowitą domową wędlinkę, powodzenia! :)
SKŁADNIKI:
1 kg odtłuszczonej
szynki wieprzowej w jednym kawałku – do peklowania nadprogramowo dołożyłam
jeszcze polędwiczkę wieprzową
łyżka smalcu
ZALEWA:
1,25 litra
wody (5 pełnych szklanek)
1/2 łyżeczki
mielonego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
liść laurowy
2 ziela
angielskie
4 ziarna
jałowca
2 goździki
1/3 łyżeczki
nasion kolendry
szczypta
tymianku
5 g saletry
potasowej
10 dag soli
1/2 łyżeczki
cukru
PONADTO:
strzykawka z
igłą o średnicy 1 mm
siatka do
wędlin
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJleg9E3FcsSwVKog5pD2WmUF3pho-30Q1MuIW3CzOm8vpmygTYcExRe33jwIvepThXW5xQSO4_lBqlBDKYu1FB5ph29fi9RVv9Pabxw4fE-Ya5AxsrjqHtSnZwFuq-Bd58J2KLVuQTMEE/s640/DSCN9931.JPG)
WYKONANIE:
Wodę,
pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, goździki, kolendrę
i tymianek umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu
pod przykryciem przez 10 minut.
Wystudzić,
dodać saletrę potasową, sól i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
soli.
Mięso
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Strzykawkę
napełnić 20 ml zalewy, i wstrzyknąć w mięso dość gęsto go nakłuwając.
Mięso ułożyć
(najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu), zalać pozostała zalewą tak,
aby było całkowicie przykryte. Nakryć przykrywką i wstawić do lodówki lub inne
chłodne miejsce. Temperatura powinna wynosić 4-8 stopni.
Mięso
trzymać w zalewie 7-9 dni, co 2-3 dni obracać je, aby się równomiernie
zapeklowało.
Po tym
czasie mięso dokładnie osuszyć z zalewy, włożyć je do siatki.
W naczyniu
do zapiekania z przykrywką rozgrzać łyżkę smalcu, ułożyć na nim szynkę,
przykryć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo
obiegiem.
Piec pod
przykryciem 1,5 godziny, co 15 minut mięso odwracać i polewać wytworzonym
sosem.
Po
upieczeniu wystudzić i zdjąć siatkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJlXfFdgCuXcjGyTy3Q-YWwe7l9KYehhAcFc3brXrgkQYSl-igah6upRr7BXMvT8fTdnI4AUOyJnevK5RkyKYtsj-1HTdrm6kuk0-Rch-F2PvxYXZwssSe5qMUxI9_gmvd_BgAYOEA6iiT/s320/DSCN9803.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4OovNfrTc41Hnr5to0s6CIFvOLuSYdKNyl-Pd0IGP9ZAJaobIccZbGWU9cd4sxaI78pHidu338CsxDKxZoaMXwXFbgTO7tDiPOwzTtO3R1FFGb9KcIkaRRLpN9wc0IPhBli2342PFGCga/s320/DSCN9818.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNT8r3yH-NWqB6z8ohVwYVAjd8jtBaIJBkEA9X-hHy10Yyt0Zsul4rHrYkHYn0dLHwODjJyMWVeGDJ5AJ6FXjaXQgoH1PeKStPSGl1M70qdOtFeoyovsXicxJAdiVjkgeKCcBTMfyUy1AG/s320/DSCN9819.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw4ZVN03J8bWpQudrdqkj35YlJcC0zX4lKP8Xd3vgUWzP0YRsZizWpA_QPwzHafXVfr47jqsALAXDaZrgI0ONJdGa_3XCZkO-A8mbco80o2HmVuZrqWpvgHp4W0O-UGM3FxrZSZRerUTSm/s320/DSCN9900.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgD0UFBgemrlc4BCBS_BPBgil1G2xR8_vucfBJLMsnIO8l4k2VjG8lmKqU-2iNgjJc7suyjmF9cnubuZcrV2RhTln-XbEcqqs-Iipbt_6z6lLn3iK4n8JR1DENkdevE9XXxlvxkq4CHhEye/s320/DSCN9904.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-LhPL62XyYgZVEqn1E1BBHNFvmUM447lvin18DRf09UxOy8yCMvUnPudlgyH0TP9BdIb-RiGwlK31QCKWGiRQMnoFJCXGG6fWtP6JaOMw4M0gNQ1nxzQscR1vzT_pTzgLGRpfQHhwZtSk/s320/DSCN9905.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBt3PyxGMhZOk5aoWD0RihXZE550TDcIAN-WiCsk_Topq7PlZdzcjQt4-8p2XHrUzGbgDot0QWhwtH987Gz_tmp01w9NfCvSBboPny41XiiQDpWTKL2az1wwDxGKFJVl_gu9lNE7T8Gk8v/s320/DSCN9906.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTuOhLRHsOXI1a_gpky439e9NEMZe12ckdGzWCAHMbyg4FYPBmLMtJUei2ZplYHaqjLjrriJcDoT-Vsgs0En-wUSuJtDkC1kMIn3ypjlyHBBYLQsf113ByEijXxWUwr99EGuZuKejxyaD0/s320/DSCN9929.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPFw5ZupUzctUtQwVtCN8BzGw_-HFcBb9lwHWdeoUz4ivBsIPW26hdQyaV60zwmtv2jmcwcAJ1aNkEIR_54AuqpAFNbwz1rA3eE95QEidl5hAlsqCqkJIPq3Qj7vP6XLAa5zryewmbhtWo/s320/DSCN9930.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix7T0RTt0-llfDlzCafTX-26uuHxeG6NVeqQoSBVPf2obqt51orv0IWWByxv91yMl_K_7S7dSDvZawvCiAQ33KV2XmUY1pdf052wS8CX9i51guBeJPH1Ni81fWBQL9aggMotyNyUFvI1FV/s320/DSCN9932.JPG)
Ciekawy przepis - muszę wypróbować :) Jest jeszcze czas więc spróbuję według Twojego przepisu :) Pozdrawiam pięknie:)
OdpowiedzUsuńMałomiasteczkowa Pani Domu
Bilciu, powodzenia! Życzę oby udała się tak jak moja! Mam nadzieję, że będziesz zadowolona :)
UsuńWszystko bardzo pieknie zycze smacznego ale bez tej saletry nie mozna?, nie mysle ze to jest naturalna przyprawa. Spruboje to ale bez saletry I mysle ze bedzie tez taka pyszna, bo po co sie zatruwac I tak jemy bardzo duzo chemi.
UsuńNie wiem jak uda się bez saletry, ale życzę powodzenia :)
Usuńeli_555
OdpowiedzUsuńEdyto ja mam sól peklową i zastanawiam się ile jej dodać. Czy 50 gram wystarczy,czy muszę próbować zalewę,żeby była dość słona?
Elu, trudne pytanie... nie stosowałam jeszcze soli peklowej, ale mam w domu opakowanie i zamierzam go użyć w celu przetestowania. Na opakowaniu jest informacja, żeby 50 g soli rozpuścić w 0,5 litra wody i ma to wystarczyć na 2,5 kg mięsa. I nic nie piszą o nastrzykiwaniu, tylko zalaniu i peklowaniu przez 14 dni. Ja na swoje 1,25 litra wody dałam 10 dag soli kuchennej i wędlina być dobrze słona, ale mięsa miałam tylko 1,5 kg, a zalewy nie próbowałam i nie wiem jak powinna smakować (nastepnym razem dam soli troszkę mniej).
UsuńNie wiem jak Ty postąpisz, ale ja będę sie trzymać wskazówek na opakowaniu i mieć nadzieję, że nie zepsuję mięsa. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :)
jaki kolorek, mniam;)
OdpowiedzUsuńSama się zdziwiłam jak zobaczyłam ten kolorek :)
UsuńEdytko kochana ratuj,nie mam piekarnika z termoobiegiem,wobec tego w jakiej temperaturze i jak długo piec szynkę,czy wystarczy 180 stopni,na dolnej grzałce,powyżej tej temperatury mój piekarnik piecze na dwóch grzałkach,a nie chce żeby wyszedł suchy kapeć.POZDRAWIAM Małgosia z Lublina.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, mój piekarnik nie ma opcji pieczenia bez termoobiegu, dlatego zawsze piekę tylko z nim.
UsuńOgólnie przyjmuje się zasadę, że bez termoobiegu temperatura piekarnika powinna być około 20 stopni wyższa niż z termoobiegiem. Obawiam się, że 180 stopni może być troszkę za mało. Pod przykryciem szynka raczej nie powinna wysuszyć się na wiór. A w jakiej temperaturze zawsze pieczesz mięso?
właśnie w 180 stopniach,może trzeba piec po prostu dłużej?,Małgosia
UsuńTo pewnie będziesz musiała piec dłużej, ale przecież zawsze można nakłuć i sprawdzić czy jest miękka. Jeden piekarnik drugiemu nierówny, każdy piecze inaczej.
UsuńMam nadzieję Małgosiu, że szynka Ci się uda. Daj proszę znać jak wyszła.
Pozdrawiam cieplutko :)
Witam dziś chcę zapeklować szynkę ale nie mam saletry tylko sól peklową to zamiast 10 dag.zwykłej soli to dać 10 dag.soli peklowej czy będzie dobrze proszę o radę.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńPani Kasiu, w przypadku soli peklowej proponuję zachować proporcje podane na opakowaniu. Ja stosowałam 50 g soli peklowej na 0,5 litra wody i 1,25 kg mięsa, tak jak w tym przepisie
Usuńhttp://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2014/12/peklowana-szynka-pieczona-w-papryce-i.html
pozdrawiam :)
Dziękuję za odp.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że pomogłam :)
UsuńWitam szyneczka wyszła bardzo smaczna z tym że piekłam ją w rękawie i skróciłam czas pieczenia do 1,20 i to wystarczyło jeszcze raz dziękuję za przepis.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Pani Kasiu i dziękuję za skorzystanie z przepisu :) Pozdrawiam cieplutko
UsuńWygląda świetnie i apetycznie.
OdpowiedzUsuńTylko jestem zdania ze skoro robię wędlinę własnoręcznie to nie po to żeby sobie dokładać własnoręcznie chemię (5 g saletry potasowej) wystarczy sól.
Ma Pani rację, bez saletry jest dużo zdrowsza. Ale i tak ta odrobina saletry to dużo mniej niż wszystkie dodatki zawarte w kupnych wędlinach.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń