wtorek, 8 stycznia 2013

PEPITOS


Doskonała pogryzanka nie tylko do piwa :)


Pepitos


Składniki:
20 dag pestek dyni
łyżka oleju
łyżeczka czerwonej papryki
szczypta pieprzu cayenne - dla zwolenników ostrości można zwiększyć ilość
sól do smaku


Wykonanie:
Pestki dyni rozsypałam równą warstwą na suchej blaszce do pieczenia. Piekłam 15-20 minut
w temperaturze 180 stopni (trzeba pilnować, żeby nie spalić).
Po wyjęciu z piekarnika zsypałam do miseczki, od razu polałam olejem, posypałam przyprawami
i dokładnie wymieszałam. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

4 komentarze:

  1. Super pomysł, szczególnie, że uwielbiam wszelakie ziarenka:) świetna alternatywa dla niezdrowych chipsów.
    pozdr
    p.

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam bardzo ciekawa cóż kryje się pod ta nazwą:) Świetna, zdrowa przekąska!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś, kiedyś spotkałam się z podobną przekąską pod taką właśnie nazwą. Od tamtej pory tak mówię na te pesteczki :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...