czwartek, 10 stycznia 2013

Kasza tymiankowo-warzywna

I jeszcze jeden przepis, a raczej pomysł na kaszę. Tym razem to dodatek to mięsa, chociaż wspaniale smakuje również sama :)


Kasza tymiankowo-warzywna

Składniki:

1 szklanka jęczmiennej kaszy wiejskiej
2 szklanki wody
1 łyżka suszonej włoszczyzny
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka oleju
sól do smaku


Wykonanie:
Kaszę wsypałam na gęste sitko, bardzo dokładnie przepłukałam pod bieżącą wodą, osączyłam i przesypałam do rondelka o pojemności około 2,5 litra. Zalałam dwoma szklankami zimnej wody, dodałam włoszczyznę, tymianek, olej i sól do smaku. Postawiłam na płytce ochronnej, przykryłam i doprowadziłam do wrzenia, a następnie zmniejszyłam płomień i na malusieńkim gotowałam około 30 minut, kilkakrotnie mieszając.

2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...