wtorek, 3 stycznia 2017

Zupa krem z topinambura




SKŁADNIKI:
  • 50 dag topinambura – 1 sztukę odłożyć
  • mała cebula
  • łyżka oleju kokosowego
  • bulion warzywny
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny

DO PODANIA:
  • odłożona bulwa topinambura
  • kawałek marchewki
  • pestki słonecznika
  • szczypior

WYKONANIE:
Bulwy topinambura cieniutko obrać, opłukać. Jedną sztukę odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki.


Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości.



Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.


Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, szczypior posiekać.

Krem podawać z chrupiącymi, kolorowymi dodatkami.



zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...