SKŁADNIKI:
- 50 dag topinambura – 1 sztukę odłożyć
- mała cebula
- łyżka oleju kokosowego
- bulion warzywny
- sól
- biały pieprz
- sok z cytryny
DO PODANIA:
- odłożona bulwa topinambura
- kawałek marchewki
- pestki słonecznika
- szczypior
WYKONANIE:
Bulwy topinambura cieniutko obrać, opłukać. Jedną sztukę odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki.
Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, szczypior posiekać.
Krem podawać z chrupiącymi, kolorowymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)