Z OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA PRAGNĘ
CZYTELNIKOM BLOGA
ZŁOŻYĆ NAJSZCZERSZE ŻYCZENIA
ZDROWIA, SZCZĘŚCIA I WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI.
NIECH MAGIA ŚWIĄT
ZJEDNOCZY WAS PRZY JEDNYM STOLE,
ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ
PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA.
Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową, oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową.
SKŁADNIKI
NA 32 SZTUKI:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania
- duża szczypta soli
- 20 dag masła
- 20 dag kwaśnej śmietany 18%
NADZIENIE:
- 15 dag orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskanych)
- 8 dag cukru
- 10 dag dżemu morelowego - użyłam TEGO
- 1 łyżka rumu
DODATKOWO:
- małe jajko
- łyżka mleka
- cukier perlisty do posypania
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać, wymieszać z solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać
śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do
lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać.
Schłodzone
ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o
średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego
trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć,
formując rogalik. Przy sklejaniu końcówkę trójkąta warto posmarować kropelką
wody.
Rogaliki
ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta
znalazł się pod spodem. Wierzch posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka, a
następnie posypać cukrem perlistym.
Piec
około 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni do ładnego zrumienienia.
Dziękuję Edytko za życzenia :) Tobie również zyczę zdrowych i wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńPyszne rogaliki - muszę wypróbować Twój przepis. :)
OdpowiedzUsuńWesołego po świętach !
Dziękuję Ninko :) Ciasto na rogaliki robię według przepisu Buni i zawsze wychodzą niezawodnie pyszne :) Gorąco polecam!
Usuń