sobota, 19 listopada 2016

Dynia piżmowa zapiekana

Danie z dynią piżmową przygotowałam w dwóch wersjach - dla rodziny z bulgurem i soczewicą, dla mnie z ryżem.



SKŁADNIKI:
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag zielonej soczewicy
  • 10 dag kaszy bulgur
  • 25 dag sera typu feta
  • 1 liść laurowy
  • mielony kminek
  • słodka sproszkowana papryka
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki do posypania

WYKONANIE:
Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec przez 30 minut.


W międzyczasie w osobnych naczyniach ugotować do miękkości soczewicę oraz kaszę bulgur – według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Odłożone kawałki dyni obrać, pokroić w drobną kostkę, dołożyć do cebuli, dodać liść laurowy, kminek oraz sól i pieprz do smaku. 


Dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z kaszą i soczewicą.




Całość wyłożyć na podpieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta i skropić niewielką ilością oliwy.


Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Danie podawać posypane siekaną natką pietruszki.



Przepis źródłowy tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...