Danie z dynią piżmową przygotowałam w dwóch wersjach - dla rodziny z bulgurem i soczewicą, dla mnie z ryżem.
SKŁADNIKI:
- 1 dynia piżmowa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag zielonej soczewicy
- 10 dag kaszy bulgur
- 25 dag sera typu feta
- 1 liść laurowy
- mielony kminek
- słodka sproszkowana papryka
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- oliwa
- natka pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec przez 30 minut.
W międzyczasie w osobnych naczyniach ugotować do miękkości soczewicę oraz kaszę bulgur – według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Odłożone kawałki dyni obrać, pokroić w drobną kostkę, dołożyć do cebuli, dodać liść laurowy, kminek oraz sól i pieprz do smaku.
Dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z kaszą i soczewicą.
Całość wyłożyć na podpieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta i skropić niewielką ilością oliwy.
Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Danie podawać posypane siekaną natką pietruszki.
Przepis źródłowy tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)