Tort z
maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody
kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 6 jaj rozmiar L
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu spirytusowego
- szczypta soli
KREM
ORZECHOWY:
- 375 g masła 82%
- 250 g cukru pudru
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 czubate łyżki utartej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 4-5 łyżeczek cukru
- sok z cytryny
- 5 łyżek rumu
DODATKOWO:
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- rurki waflowe bez nadzienia
- połówki orzechów włoskich
- beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre")
- rodzynki w czekoladzie
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Biszkopt
najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić.
Dno
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie
smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem).
Oddzielić
białka od żółtek. Żółtka roztrzepać z
proszkiem do pieczenia i octem – trzeba to zrobić w troszkę większej miseczce,
ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod
koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych
obrotach.
Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać
łopatką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię,
od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego
patyczka.
Po wyjęciu z
piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm.
Odstawić do wystudzenia.
Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w
formy i przekroić na trzy blaty.
PONCZ:
Letnią wodę
wymieszać z pozostałymi składnikami, tak aby rozpuścił się cukier.
KREM:
Orzechy
zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać blenderem.
Miękkie
masło spienić mikserem i dodając po trochu cukier puder, utrzeć na jasną
puszystą masę. Dodać orzechy, czekoladę i rum, dokładnie wymieszać.
SKŁADANIE:
Dolny blat
nasączyć ok. 1/3 ponczu, posmarować najpierw cienką warstwą powideł, a
następnie 1/4 kremu, przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo jak z
pierwszym.
Przykryć trzecim blatem, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki
posmarować pozostałym kremem.
Boki obłożyć przełamanymi na pół rurkami waflowymi,
wierzch obłożyć orzechowymi bezikami, połówkami orzechów i rodzynkami w
czekoladzie, ewentualnie przybrać w inny sposób.
Tort wstawić
do lodówki aby dobrze się schłodził.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis, niedługo urodziny mojej Mamy.
Dziękuję Ninko, będzie mi bardzo miło :)
UsuńMoi rodzice spróbowawszy tortu stwierdzili, że to czysta rozpusta :)