niedziela, 13 listopada 2016

Tort z maślanym kremem orzechowym

Tort z maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć.


SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
  • 6 jaj rozmiar L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • szczypta soli

KREM ORZECHOWY:
  • 375 g masła 82%
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 czubate łyżki utartej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki ciemnego rumu
PONCZ:
  • 1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek rumu

DODATKOWO:
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • rurki waflowe bez nadzienia
  • połówki orzechów włoskich
  • beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre")
  • rodzynki w czekoladzie

WYKONANIE:

BISZKOPT:
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem).
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać  z proszkiem do pieczenia i octem – trzeba to zrobić w troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach.


Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.


Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka.


Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia.


Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w formy i przekroić na trzy blaty.

PONCZ:
Letnią wodę wymieszać z pozostałymi składnikami, tak aby rozpuścił się cukier.

KREM:
Orzechy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać blenderem.
Miękkie masło spienić mikserem i dodając po trochu cukier puder, utrzeć na jasną puszystą masę. Dodać orzechy, czekoladę i rum, dokładnie wymieszać.


SKŁADANIE:
Dolny blat nasączyć ok. 1/3 ponczu, posmarować najpierw cienką warstwą powideł, a następnie 1/4 kremu, przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo jak z pierwszym.


Przykryć trzecim blatem, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem.


Boki obłożyć przełamanymi na pół rurkami waflowymi, wierzch obłożyć orzechowymi bezikami, połówkami orzechów i rodzynkami w czekoladzie, ewentualnie przybrać w inny sposób.

Tort wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził.

2 komentarze:

  1. Pyszności!
    Muszę wypróbować Twój przepis, niedługo urodziny mojej Mamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ninko, będzie mi bardzo miło :)
      Moi rodzice spróbowawszy tortu stwierdzili, że to czysta rozpusta :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...