piątek, 4 listopada 2016

Słodko ostry krem z pasternaku

Na jesienną niepogodę proponuję rozgrzewający, optymistycznie kolorystyczny krem z pasternaku. Jest lekko słodki dzięki głównemu składnikowi, zaś pikantność zawdzięcza przyprawom. Zdaję sobie sprawę, ze pikantność jest pojęciem względnym i niektórzy prychną widząc jakich niewielkich ilości przypraw do niej dodałam, ale ja bardzo pikantnych przypraw nie lubię i niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :)


SKŁADNIKI:
  • 50 dag pasternaku
  • 20 dag marchwi
  • 20 dag ziemniaków
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • ostra lub słodka sproszkowana papryka
  • sok z cytryny
  • gęsta śmietana lub jogurt naturalny


WYKONANIE:
Pasternak, marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki.



Warzywa wrzucić na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i uważając, aby por się nie przypalił.
Obsmażone warzywa zalać taką ilością wody, aby były przykryte.


Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać imbir i kurkumę, zmiksować. Doprawić do smaku solą, sproszkowaną papryką i sokiem z cytryny.
Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu.


6 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda Edytko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu :) Objadałam się nim dwa dni pod rząd :)

      Usuń
  2. Po prostu moje klimaty! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też Ninko :) Akurat sezon na warzywa korzeniowe, więc trzeba z nich korzystać :)

      Usuń
  3. Zupa wygląda bajecznie. Szkoda łyżki wkładać i psuć wzorek :) Pozdrawiam Edytko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu i pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...