SKŁADNIKI:
- 50 dag pasternaku
- 20 dag marchwi
- 20 dag ziemniaków
- kilkucentymetrowy kawałek pora
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- ostra lub słodka sproszkowana papryka
- sok z cytryny
- gęsta śmietana lub jogurt naturalny
WYKONANIE:
Pasternak,
marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać
z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki.
Warzywa wrzucić na
rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i
uważając, aby por się nie przypalił.
Obsmażone
warzywa zalać taką ilością wody, aby były przykryte.
Gotować na wolnym ogniu do
miękkości. Dodać imbir i kurkumę, zmiksować. Doprawić do smaku solą, sproszkowaną papryką i sokiem z cytryny.
Podawać z
kleksem śmietany lub jogurtu.
Przepysznie wygląda Edytko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) Objadałam się nim dwa dni pod rząd :)
UsuńPo prostu moje klimaty! Pysznie!
OdpowiedzUsuńMoje też Ninko :) Akurat sezon na warzywa korzeniowe, więc trzeba z nich korzystać :)
UsuńZupa wygląda bajecznie. Szkoda łyżki wkładać i psuć wzorek :) Pozdrawiam Edytko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i pozdrawiam cieplutko :)
Usuń