Kremowa zupa o intensywnym smaku pieczonych pomidorów podana z kleksem a’la pesto bazyliowego i grzankami z chłopskiego chleba. PYCHA!!!
SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- tymianek
- wywar z warzyw – u mnie około 300-400 ml
- cukier
A’LA PESTO:
- pęczek bazylii
- sól morska
- kilka łyżek oliwy z oliwek
GRZANKI:
- 2 duże kromki chleba chłopskiego
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać obraną i pokrojoną w ósemki cebulę oraz obrane ząbki czosnku, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Upieczone pomidory przełożyć do rondla lub blendera, podlać częścią wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęste sito i uzupełnić wywarem do uzyskania pożądanej gęstości.
Doprawić do smaku szczyptą cukru i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
GRZANKI:
Kromki chleba pokroić w kostkę, obsmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.
A’LA PESTO:
Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, zmiksować je z kilkoma łyżkami oliwy i solą do smaku.
Zupę podawać z kleksem a’la pesto i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)