Zaskakująco
smaczna zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem, fenkułem i czosnkiem,
przygotowana według przepisu zwyciężczyni programu „MasterChef” – Dominiki
Wójciak. Dla miłośników ziemniaków prawdziwa petarda J
SKŁADNIKI:
- 2 winne jabłka
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 2 duże ząbki czosnku
- olej
- sól
- kolorowy świeżo mielony pieprz
- suszony tymianek
- 1 mała cebula
- 6 średnich ziemniaków
- liść laurowy
- do podania skwarki z wędzonego boczku
WYKONANIE:
Jabłka
opłukać, bez obierania ze skóry pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Fenkuł oczyścić, opłukać, odciąć zielone części, resztę pokroić w
kilkumilimetrowe plasterki. Jabłka, fenkuł i czosnek w łupince ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem
i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze
180 stopni. W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego.
Ziemniaki
obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku
zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki i mieszając
smażyć 5 minut.
Zalać gorącą wodą, tak aby były nią zakryte, dodać liść
laurowy, trochę tymianku, pieprz i sól do smaku. Gotować aż ziemniaki zmiękną,
ale nie będą się rozpadały.
Upieczone
jabłka obrać ze skórki, dołożyć wyciśnięte z łupinek ząbki czosnku i 3-4 łyżki
miękkich ziemniaków, zmiksować ze szklanką wody i dodać do rondla z ugotowanymi
ziemniakami.
Do rondla dodać również upieczony fenkuł. Zupę doprowadzić do
wrzenia, w razie potrzeba dolać jeszcze gorącej wody i doprawić do smaku.
Podawać z
chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku.
Zupa najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.
Ciekawe połaczenie smaków :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowało mnie, dlatego "popełniłam" tą zupę. Nawet mój połówek, który zasadniczo gardzi ziemniakami, zajadał z wielkim smakiem :)
Usuń