środa, 25 stycznia 2017

Kartoflanka z pieczonym jabłkiem i fenkułem



Zaskakująco smaczna zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem, fenkułem i czosnkiem, przygotowana według przepisu zwyciężczyni programu „MasterChef” – Dominiki Wójciak. Dla miłośników ziemniaków prawdziwa petarda J


SKŁADNIKI:
  • 2 winne jabłka
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • kolorowy świeżo mielony pieprz
  • suszony tymianek
  • 1 mała cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • liść laurowy
  • do podania skwarki z wędzonego boczku

WYKONANIE:
Jabłka opłukać, bez obierania ze skóry pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Fenkuł oczyścić, opłukać, odciąć zielone części, resztę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki. Jabłka, fenkuł i czosnek w łupince ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego.


Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki i mieszając smażyć 5 minut. 


Zalać gorącą wodą, tak aby były nią zakryte, dodać liść laurowy, trochę tymianku, pieprz i sól do smaku. Gotować aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą się rozpadały.


Upieczone jabłka obrać ze skórki, dołożyć wyciśnięte z łupinek ząbki czosnku i 3-4 łyżki miękkich ziemniaków, zmiksować ze szklanką wody i dodać do rondla z ugotowanymi ziemniakami.


Do rondla dodać również upieczony fenkuł. Zupę doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeba dolać jeszcze gorącej wody i doprawić do smaku.



Podawać z chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku.
Zupa najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zaintrygowało mnie, dlatego "popełniłam" tą zupę. Nawet mój połówek, który zasadniczo gardzi ziemniakami, zajadał z wielkim smakiem :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...