Lekki i
puszysty, rozpływający się w ustach chleb bezglutenowy z dodatkiem
pełnoziarnistych płatków gryczanych i siemienia lnianego. Jeden z najsmaczniejszych, jakie do tej pory jadłam. Nawet mój "glutenowy" mąż z przyjemnością go skosztował i pochwalił :)
Chleb został zjedzony w ciągu trzech dni, i choć już ostatniego dnia nieco się kruszył, niewiele stracił na smaku.
SKŁADNIKI:
- 20 dag mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba
- 2 dag gryczanych płatków pełnoziarnistych
- 1 łyżka siemienia lnianego + do posypania
- 1 łyżeczka mielonych nasion i łupin babki jajowatej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- około 250 ml letniej wody
WYKONANIE:
W misce wymieszać
wszystkie suche składniki.
Dodać olej, a następnie stopniowo wodę mieszając
łyżką do uzyskania jednolitej dość gęstej masy.
Ciasto przełożyć do wyłożonej
papierem foremki (szer. 8 cm, dł. 18 cm, wys, 7 cm). Powierzchnię wyrównać
zwilżoną dłonią i posypać siemieniem lnianym.
Foremkę
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. W międzyczasie
rozgrzać piekarnik do 200 stopni, na jego dnie postawić foremkę z gorącą wodą.
Do rozgrzanego piekarnika wstawić foremkę z
wyrośniętym ciastem, piec około 35-40 minut.
Po upieczeniu pozostawić kilka
minut w foremce, dostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)