wtorek, 3 stycznia 2017

Zupa krem z cukinią, rzeżuchą i płatkami kokosa



SKŁADNIKI:
  • 2 marchewki
  • kawałek bulwy selera
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka kurkumy
  • 3 ziemniaki
  • 1 młoda cukinia
  • solidna garść rzeżuchy
  • sól
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • garść płatków kokosowych

WYKONANIE:
Marchewki, selera i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię opłukać, pokroić w ćwierć plasterki.


Marchew i selera obsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać cebulę i czosnek, zeszklić.


Warzywa oprószyć kurkumą, mieszając smażyć minutę.


Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte. 


Ugotować do miękkości.


Do warzyw dodać solidną garść rzeżuchy – im więcej, tym zupa będzie ostrzejsza – całość zmiksować. 


Doprawić do smaku solą i śmietanką kokosową.


Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni.

Zupę podawać posypaną płatkami kokosowymi i rzeżuchą.



zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...