SKŁADNIKI:
- 2 marchewki
- kawałek bulwy selera
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka kurkumy
- 3 ziemniaki
- 1 młoda cukinia
- solidna garść rzeżuchy
- sól
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki śmietanki kokosowej
- garść płatków kokosowych
WYKONANIE:
Marchewki, selera i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię opłukać, pokroić w ćwierć plasterki.
Marchew i selera obsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
Warzywa oprószyć kurkumą, mieszając smażyć minutę.
Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte.
Ugotować do miękkości.
Do warzyw dodać solidną garść rzeżuchy – im więcej, tym zupa będzie ostrzejsza – całość zmiksować.
Doprawić do smaku solą i śmietanką kokosową.
Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni.
Zupę podawać posypaną płatkami kokosowymi i rzeżuchą.
Wygląda pysznie)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń