Bezglutenowe,
bezcukrowe, bezmleczne i bezjajeczne racuszki z mąki kasztanowej i musu
jabłkowego. Dla mnie pycha!
SKŁADNIKI:
- 80 g mąki kasztanowej
- 20 g mąki z tapioki
- 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 ml domowego mleka kokosowego
- 100 ml domowego musu z deserowych jabłek (bez cukru)
- 25 g oleju kokosowego + do smażenia
- do podania śmietanka kokosowa i pestki granatu
WYKONANIE:
Obie mąki i
proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać mleko kokosowe i mus jabłkowy, wymieszać
na jednolitą masę.
Olej kokosowy stopić, dodać do ciasta i wymieszać aż się
wchłonie.
Rozgrzaną
teflonową patelnię (do innej mogą przywierać) smarować niewielką ilością oleju
kokosowego, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Odwracać ostrożnie, ponieważ placuszki są dość delikatne.
Podawać ze
śmietanką kokosową i pestkami granatu lub innym kwaskowym dodatkiem.
Piękny kolor maja Twoje placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To zasługa mąki kasztanowej :)
Usuń