czwartek, 19 listopada 2015

Pasztet z ciecierzycy



Do pasztetu wykorzystałam warzywa z rosołu i ciecierzycę ze słoika kupioną podczas tematycznego tygodnia w jednej z sieciówek, o niebo smaczniejszą niż ta z puszki. Oczywiście można również ugotować ciecierzycę samodzielnie, a jak to zrobić, żeby wyszła mięciutka i pyszna, przeczytacie w tym przepisie.

Pasztet wspaniale smakował z dodatkiem domowego sosu barbecue (barbeque, BBQ).




SKŁADNIKI:
  • 80 dag ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 ugotowana marchew
  • 1/4 ugotowanej bulwy selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 kromki chleba tostowego – u mnie „4 ziarna”
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 pełne łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3-4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • mielony kminek

WYKONANIE:


Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.




Chleb tostowy namoczyć w mleku.




Ciecierzycę osączyć z zalewy.




Keksówkę o wymiarach 28x9 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (chyba lepiej wyłożyc papierem do pieczenia).
W maszynce do mięsa zmielić ugotowaną ciecierzycę, marchew, pietruszkę, selera, odciśnięty z mleka chleb tostowy i zeszkloną z czosnkiem cebulę.




Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i siemię lniane, oraz do smaku sól, pieprz, tymianek i kminek.




Dodać jajka i dokładnie wymieszać.





Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.




Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 50-60 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...