Prawdziwie jesienne ciasto wykonane przez moją córkę na podstawie przepisu otrzymanego od koleżanki. Dzięki dodatkowi korzennych przypraw lekko pachnie piernikiem. Szybkie do przygotowania i równie szybkie do zjedzenia :)
SKŁADNIKI na foremkę keksówkę o wymiarach 9x27 cm:
1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
4 jajka rozmiar L
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
kilka kropli aromatu migdałowego
WYKONANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem). Olej utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawę do pierników. Nadal miksując dodać po łyżce startej marchewki i aromat migdałowy. Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut do suchego patyczka.
przepraszam ale co zrobić z olejem ?
OdpowiedzUsuńpytam tak z przekory , bo tez piekę to ciasto
Olej trzeba utrzeć z cukrem, napisałam to w opisie wykonania :)
UsuńCzy zamiast mąki pszennej może być np. kukurydziana?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że dopiero zaczynam swoją przygodę z mąkami bezglutenowymi i nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Muszę poeksperymentować i sprawdzić.
Usuń