piątek, 6 listopada 2015

Ziołowa rolada indycza faszerowana fasolką szparagową



Danie nie jest szybkie i wymaga nieco nakładu pracy, ale warto poświęcić trochę czasu i przygotować taką roladę, bo jest nie tylko smaczna, ale i świetnie prezentuje się na stole. W każdym razie mój obiadowy gość i domownicy byli nią zachwyceni J
Zdjęcie robiłam przy uciekającym świetle dziennym, więc niestety nie oddaje naturalnych kolorów.


SKŁADNIKI:
  • 80 dag udźca indyczego bez kości (u mnie dwie sztuki)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • granulowany czosnek
  • tymianek
  • lubczyk
  • majeranek

FARSZ:
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • sól
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • gałązka koperku
  • gałązka natki pietruszki

SOS:
  • sos zlany z pieczenia
  • niewielka ilość wody
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek
  • bazylia
  • oregano
  • granulowany czosnek
  • lubczyk
  • mąka do zgęszczenia
  • sól

WYKONANIE:


Mięso opłukać, osuszyć, rozłożyć na desce i rozbić tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć mieszanką pozostałych przypraw, zwinąć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.






Fasolkę szparagową ugotować al’dente w osolonej wodzie.
Jajko wymieszać z bułką tartą oraz wymieszaną natką i koperkiem, farsz rozsmarować na rozłożonych płatach mięsa.






Na wierzchu ułożyć fasolkę szparagową.




Rolady dość ciasno zwinąć, zasznurować nicią kuchenną, włożyć do rękawa, rękaw dobrze zawiązać z obu stron, przełożyć do blaszki, wierzch kilkakrotnie nakłuć.




Piec około 1 godziny i 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Rękaw przeciąć kilka minut przed końcem pieczenia, rozchylić brzegi i pozwolić mięsu ładnie się zrumienić.





Rolady przełożyć na talerz, a kiedy przestygną, zdjąć z nich sznurek.
Sos z pieczenia zlać, zagęścić mąką rozprowadzoną zimną wodą, doprawić do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...