Pyszny dodatek do kanapek, pasztetu, grillowanych mięs, i do czego tam sobie kto wymyśli. Jak dla mnie, idealnie smakował z pasztetem z ciecierzycy.
SKŁADNIKI:
2 czerwone
cebule
4 ząbki
czosnku
4 łyżki
oleju rzepakowego
1 szklanka
przecieru pomidorowego
1/2 szklanki
ketchupu
4 łyżki octu
winnego
1/2 szklanki
wytrawnego białego wina
1 łyżeczka
musztardy sarepskiej
1 łyżeczka
suszonego tymianku
liść laurowy
sól
pieprz
sos worcester
sos tabasco
cukier
trzcinowy
WYKONANIE:
Cebule i
ząbki czosnku obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Zalać
przecierem pomidorowym, dodać ketchup i ocet winny, wymieszać i gotować na
małym ogniu.
Po kilku
minutach dołożyć liść laurowy, musztardę i tymianek, dolać wino.
Doprawić do
smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem trzcinowym i kilkoma kroplami
sosu worcester i tabasco (ostrożnie!).
Całość dusić
bez przykrycia około 20 minut, a kiedy wystarczająco zgęstnieje, wyjąć liść
laurowy, a sos zmiksować. Po
schłodzeniu przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)