Ciasto po przekrojeniu do złudzenia przypomina drożdżowe. Dopiero po spróbowaniu można się przekonać, że zupełnie inaczej smakuje. Dość długo zachowuje świeżość.
SKŁADNIKI:
CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
50 dag mąki pszennej tortowej
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka naturalnej maślanki
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
małe opakowanie cukru wanilinowego
KRUSZONKA:
5 dag masła
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
DODATKOWO:
35 dag śliwek
WYKONANIE:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać po łyżce cukier i cukier wanilinowy, a następnie po jednym żółtku.
Nie przerywając miksowania wlać cienką strużką olej. Na koniec mieszając szpatułką dodać partiami na zmianę maślankę i przesianą z proszkiem mąkę.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 32x23 cm, wyrównać powierzchnię.
W ciasto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.
Całość posypać kruszonką.
Piec 60 minut w temperaturze 170-180 stopni (150-160 z termo obiegiem).
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto. Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPycha , czekam na przesylke ! pozdrawiam ,...
OdpowiedzUsuńJuż pakuję Wandziu :)
Usuń