piątek, 20 lutego 2015

Krem z kalafiora z imbirem




Czy wspominałam już, że zakochałam się w kremach? Do niedawna kojarzyły mi się z jarzynową papką dla dzieci, ale od jakiegoś czasu mogę jeść je prawie codziennie. Jeśli nie jesteście przekonani do zmiksowanych zup, spróbujcie tej. Jest łatwa do przygotowania i pyszna, nawet bez dodatku kiełków, które wprawdzie nie są konieczne, ale dają fajny i modny ostatnio efekt chrupnięcia. Smacznego :)



SKŁADNIKI:
Duży kalafior – u mnie 95 dag
25 dag ziemniaków
kawałek pora – 6 dag
kawałek świeżego imbiru
duży ząbek czosnku
garść kiełków rzodkiewki
2 łyżki klarowanego masła
sól
biały pieprz
czerwona sproszkowana papryka


WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Pora opłukać, pokroić w kosteczkę.
Czosnek i kawałek imbiru obrać, posiekać.
Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie opłukać.
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pora, lekko zeszklić, dodać ziemniaki, czosnek i imbir, przesmażyć.
Dodać kalafiora, zalać wodą tak, żeby był tylko troszkę przykryty, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Lekko przestudzić, zmiksować.
Podgrzać ponownie i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Krem podawać przybrany kiełkami rzodkiewki i oprószony sproszkowaną papryką.








3 komentarze:

  1. jak pięknie się uśmiecha ta zupka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam wiele razy krem z kalafiora, ale zawsze wyglądał zupełnie inaczej. Twój jest taki niecodzienny z wyglądu, ale przepyszny zarazem ;) Bardzo podobają mi się składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proponuję spróbować tego połączenia, imbir świetnie podkręca smak zupy :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...