Szybka w wykonaniu i smaczna. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, więc gorąco ją polecam na ostatnią sobotę karnawału :)
Składniki: 1 szklanka
suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze
laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona
papryka 1 duża dymka
ze szczypiorem 1 puszka 420
g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki
kukurydzy konserwowej 135g sera
typu feta kiełki
rzodkiewki do posypania łyżka
jogurtu bałkańskiego 2 łyżki
majonezu łyżka
ketchupu – u mnie łagodny duża
szczypta mielonego kminku pieprz
Wykonanie: Makaron
ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam
zimną wodą i wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam gniazdo
nasienne i pokroiłam w krótkie paseczki. Dymkę ze szczypiorem opłukałam,
pokroiłam w plasterki. Kabanosy pokroiłam w ukośne cienkie plasterki. Kukurydzę
osączyłam z zalewy. Fasolę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, osączyłam. W
małej miseczce rozmieszałam jogurt, ketchup, majonez i kminek. W większej misce
wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się
już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche”
sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)