Kolejny zaległy przepis. Mocno aromatyczny ziołowy chlebek. Ma tak zdecydowany smak, że jadłam go jedynie z masłem i pomidorem. Nic więcej do niego nie potrzeba. Ale jeśli nie jesteś amatorem włoskich ziół, nie decyduj się na jego pieczenie :)
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie |
Składniki:
100 g
aktywnego zakwasu żytniego - przepis tutaj
200 g + 200
g mąki pszennej chlebowej typ 650
1,5 łyżeczki
soli (bez czubka)
1 płaska
łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka
suszonego oregano
1 łyżeczka
suszonego rozmarynu
1 łyżeczka
suszonego tymianku
1 łyżeczka
suszonej bazylii
1 łyżeczka
ziół prowansalskich
200 ml
ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski
przesiałam 200 g mąki, dodałam suszone zioła, drożdże, sól i zakwas (o
temperaturze pokojowej, nie mniej niż trzy godziny po dokarmieniu). Wszystko
wymieszałam drewnianą łyżką na rzadką papkę. Miskę przykryłam ściereczką i
odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 godziny.
Po tym
czasie dodałam kolejne 200 g przesianej mąki i zagniotłam elastyczne gładkie
ciasto.
Keksówkę
wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Moja ma wymiary 9x27 cm, ale lepsza
byłaby nieco krótsza. Ciasto przełożyłam do foremki, wyrównałam go palcami,
przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą noc w ciepłe miejsce. Powinno
wyrastać co najmniej 8 godzin. Rano wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195
stopni z temoobiegiem. Po 10 minutach otworzyłam piekarnik i spryskałam
powierzchnię ciasta bardzo zimna wodą (przy pomocy spryskiwacza – trzeba przy tym uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co
10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb
uzyskał pięknie lśniącą skórkę. Wystudziłam na kratce kuchennej.
![]() |
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie |
Wygląda fenomenalnie! Zapewne jest aromatyczny, a do tego domowy - najlepszy :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo aromatyczny :)
Usuń