Ktoś znający mój zwyczaj jadania na śniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :)
![]() |
Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną |
Z tej ilości
składników wyszło mi 40 sztuk:
20 dag
miękkiego masła
1/3 szklanki
mąki pszennej – u mnie tortowa
30 dag
dowolnego musli – u mnie truskawkowe
1/3 szklanki
brązowego cukru
1/3 szklanki
płynnego miodu
1 jajko
płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag
suszonej żurawiny
Wykonanie:
Mąkę
przesiałam z proszkiem do pieczenia. Suszoną żurawinę drobniej posiekałam.
Miękkie masło utarłam najpierw z cukrem, a następnie z jajkiem. Dodałam miód
(żeby wygodnie go odmierzyć, posmarowałam szklankę odrobiną oleju, miód
świetnie z niej wypłynął i nie pozostał na ściankach) i mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę
i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do
lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik
rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym przepisie
ciasto miało się dać rozwałkować, ale ponieważ było to absolutnie niewykonalne,
nałożyłam porcje ciasta na blachę łyżeczką (w odstępach, bo się rozpływa).
Piekłam ok.
18 minut do wyraźnego zrumienienia. Z blachy zdjęłam dopiero, kiedy ciasteczka
całkowicie wystygły.


Tego mi trzeba do porannej kawy... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
O tak, do kawy są świetne :)
UsuńPozdrawiam :)
Pyszna i zdrowa przekąska :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń