środa, 27 lutego 2013

Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem


Tym razem zrezygnowałam z pieczywa na zakwasie, na rzecz drożdżowych bułeczek. Wyszły troszkę mniej puszyste niż te z białej mąki, ale długo zachowały świeżość, a poza tym cudownie pachniały i smakowały prażoną cebulką :)


Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem


Składniki:
35 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
5 dag świeżych drożdży
około 1,5 szklanki letniej wody
0,5 szklanki prażonej cebulki
3/4 szklanki pestek słonecznika
2 łyżki oleju



Wykonanie:
Mąkę chlebową przesiałam do miski, dodałam do niej mąkę pełnoziarnistą i sól, wymieszałam. Pośrodku zrobiłam zagłębienie, w które wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam część wody. Wymieszałam na papkę zagarniając do niej niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły rosnąć.
Następnie dodałam pestki słonecznika i cebulkę, i dolewając stopniowo wodę zagniotłam miękkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodałam olej i wyrabiałam chwilę, aż się wchłonął. Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko zarobiłam i podzieliłam na 8 części (można na więcej, wtedy bułeczki będą mniejsze). Uformowałam owalne bułeczki, ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdej zrobiłam wgłębienie omączoną tępą stroną noża. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do kolejnego wyrastania.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni z termo obiegiem. Bułeczki piekłam około 20 minut.







3 komentarze:

  1. Jeśli masz szafę pełną ubrań w których już nie chodzisz, serdecznie zapraszam Cię na SWAP w warszawskim Blue City

    http://www.facebook.com/events/409105989177541/

    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie :) Na wtorek muszę jakieś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mogę zadać niedyskretne pytanie: dlaczego dopiero na wtorek? :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...