Sałatka jarzynowa z marynowaną papryką
Wiem, że w
wielu domach podczas niedzielnego obiadu na stołach króluje rosół. U mnie
wprawdzie nie jest obowiązkowy, ale i tak chętnie i dość często gotowany, bo wszyscy
go uwielbiamy. Szczególnie, kiedy pogoda
staje się mało przyjemna, a do domu wkracza katar i chrypka. A poza tym, nie
ukrywajmy, nie wymaga zbyt wiele roboty, nooo chyba, że zamarzy nam się do
niego domowy makaron…
Z wykorzystanych do rosołu warzyw najczęściej kroję
sałatkę, zarówno tradycyjną, jak i nieco zmodyfikowaną smakowo poprzez różne
dodatki (np taką). Tym razem dzięki dodaniu żółtej i czerwonej marynowanej papryki, oraz
kukurydzy, uzyskała miły dla oka słoneczny kolor J
SKŁADNIKI:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek
bulwy selera
- 3 małe ziemniaki
- 3 jajka
- 1 winne
jabłko
- kilka
kawałków kolorowej marynowanej papryki
- mała puszka
mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka)
- 1 łyżeczka
musztardy sarepskiej
- 3 łyżki
majonezu
- 1 łyżka
posiekanego koperku
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Marchew,
pietruszkę, selera (jeśli nie są z rosołu) i ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować nieobrane,
odcedzić, ostudzić i obrać.
Jajka
ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupki.
Jabłko umyć,
obrać, usunąć gniazda nasienne.
Paprykę
marynowaną obrać ze skórki (niekoniecznie, ale tak jest bezpieczniej).
Koperek
opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Mieszankę z
puszki osączyć z zalewy.
Warzywa,
jajka, jabłko i paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie
składniki umieścić w misce, dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Pyszna klasyka, a odmiana z papryką świetną kompozycją :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dzięki dziewczyny :) Z papryką jest zaskakująco smaczna :)
UsuńBardzo lubię salatkę jarzynową a papryki marynowanej nigdy nie dodawałam. Muszę spróbować jak smakuje :-) pozdrawiam Edytko :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Marzenko, możesz być pozytywnie zaskoczona :)
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam :)