Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem
SKŁADNIKI:
- 1 kg
indyczych serc
- 1 cebula
- 1 ząbek
czosnku
- 2 łyżki
oleju
- 45 dag
pieczarek
- liść laurowy
- 3 ziela
angielskie
- łyżeczka
suszonego tymianku
- 1-2 łyżeczki
mąki pszennej
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Serca
przekroić na pół, oczyścić, dokładnie opłukać.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Pieczarki
oczyścić, pokroić w dość duże kawałki.
W rondlu
rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać serca i smażyć aż zmienią kolor
i puszczą sos.
Dodać
pokrojone pieczarki, chwilę dusić, a kiedy zmniejszą objętość, dodać ziele
angielskie, liść laurowy i tymianek.
Dodać
wrzącej wody, tak aby mięso było prawie zakryte, posolić i pod przykryciem na
wolnym ogniu dusić do miękkości co najmniej przez godzinę.
Mąkę rozprowadzić
w połowie szklanki zimnej wody, dodać do sosu, a gdy zgęstnieje, doprawić go do
smaku pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solą.
Przed chwilą pisałyśmy o tym, czego jeszcze nie miałyśmy okazji spróbować. No i mam teraz kolejną rzecz na liście: serca indycze ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam przyczynić się do dodania tej pozycji na Twojej liście :) Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu :)
Usuń