Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą
Podczas
przygotowywania frittaty trzeba pamiętać, aby użyć patelni, którą można wstawić
do piekarnika.
SKŁADNIKI NA
1-2 PORCJE:
- 3-4 duże
jajka
- 1 łyżka
mleka
- świeżo
mielony pieprz
- suszone
oregano
- łyżka oliwa
z oliwek
- garść liści
świeżego szpinaku
- 3 pomidorki
koktajlowe
- 1 łyżka sera
typu feta
WYKONANIE:
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni.
Szpinak
opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidorki
opłukać, osuszyć, pokroić na ósemki.
Jajka ubić z
mlekiem, pieprzem i oregano.
Na małej
patelni (z rączką, która się nie stopi w piekarniku) rozgrzać oliwę, wlać roztrzepane jajka i smażyć
chwilkę mieszając, aż z masy zaczną się robić „kłaczki”.
Posypać
szpinakiem, pomidorkami i pokruszoną fetą.
Smażyć
jeszcze chwilkę, już nie mieszając, aż masa zetnie się przy brzegach patelni.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i zapiekać około 5 minut, aż masa całkowicie się zetnie.
Łopatką
oddzielić frittatę od brzegów patelni i zsunąć ją na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)