piątek, 25 września 2015

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą



Podczas przygotowywania frittaty trzeba pamiętać, aby użyć patelni, którą można wstawić do piekarnika.


SKŁADNIKI NA 1-2 PORCJE:
  • 3-4 duże jajka
  • 1 łyżka mleka
  • świeżo mielony pieprz
  • suszone oregano
  • łyżka oliwa z oliwek
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka sera typu feta


WYKONANIE:


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Szpinak opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić na ósemki.




Jajka ubić z mlekiem, pieprzem i oregano.





Na małej patelni (z rączką, która się nie stopi w piekarniku) rozgrzać oliwę, wlać roztrzepane jajka i smażyć chwilkę mieszając, aż z masy zaczną się robić „kłaczki”.

Posypać szpinakiem, pomidorkami i pokruszoną fetą.




Smażyć jeszcze chwilkę, już nie mieszając, aż masa zetnie się przy brzegach patelni.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 5 minut, aż masa całkowicie się zetnie.
Łopatką oddzielić frittatę od brzegów patelni i zsunąć ją na talerz.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...