Prosty biszkopt z jabłkami
Weekend bez
ciasta? Nigdy w życiu! Nie mając, po przebytej chorobie zbyt wiele sił na długie stanie w kuchni, zdecydowałam
się na prosty, szybki biszkopt z jabłkami. Można go podać nawet osobom na
diecie łatwostrawnej lub refluksowej (wtedy warto zrezygnować z proszku do pieczenia), oczywiście w rozsądnej ilości :)
Przy okazji przypomniały mi się dziecinne lata, kiedy ciasto było pieczone tylko na niedzielę, a ponieważ moja Mama nie grzeszyła talentem cukierniczym, zazwyczaj był to właśnie biszkopt z dodatkiem sezonowych owoców. Jak takie ciasto smakowało! Wyczekane przez cały tydzień, wytęsknione, wykonane wspólnymi siłami. Tak, dokładnie wspólnymi siłami, ponieważ jajka były ubijane ręczną trzepaczką, i robiliśmy to wszyscy po kolei, siedząc przy stole w pokoju... Cóż, dzieckiem nie chciałabym znowu być, ale powspominałam z przyjemnością i nostalgią. Mimo wszystko, tamte czasy miały w sobie to COŚ, czego teraz brakuje w rodzinnym życiu.
SKŁADNIKI NA
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
- 4 duże jajka
- 2/3 szklanki
drobnego cukru do wypieków
- 2 pełne
łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki
gorącej wody
- szczypta
soli
- 1 pełna
szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 2 średnie
jabłka
- masło i mąka
do przygotowania tortownicy
- cukier puder
do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o
średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką – ja dno wyłożyłam papierem do
pieczenia.
Oddzielić białka
od żółtek.
Jabłka umyć,
osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki i usunąć gniazda nasienne.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Żółtka
utrzeć na gładką jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Pod koniec ucierania dodać gorącą wodę.
Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli (końcówki robota muszą być czyste i suche), pianę
przełożyć do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dodać
przesianą z proszkiem mąkę i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką,
zagarniając ciasto od spodu.
Ciasto
przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć
cząstki jabłek i od razu wstawić formę do nagrzanego piekarnika.
Piec 35-40
minut, do „suchego patyczka”.
Wystudzić w
foremce, po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Cudowne ciacho. Wyszło idealne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńMozna zrobic z rabarbarem? Nie bedzie za ciezki? Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można użyć rabarbaru, byle nie w ogromnej ilości ;)
UsuńPozdrawiam