Czarne oczko, czyli wspięga wężowata z klopsikami
Wrzesień przyniósł długo oczekiwane ochłodzenie i deszcze. Organizm przyzwyczajony do tropikalnych upałów domaga się bardziej kalorycznego jedzenia. Dla jesiennych głodomorów przygotowałam jednogarnkowe, sycące, kolorowe danie.
Trochę kolorowych warzyw, mielonego mięsa i fasolka o wdzięcznej nazwie wspięga wężowata
lub, jeśli ktoś woli, fasolka czarne oczko. Ja użyłam mięsa indyczego, ale jak najbardziej pasuje tu wieprzowina.
SKŁADNIKI:
- 40 dag
konserwowej fasolki czarne oczko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 dużej
czerwonej papryki
- 1 średnia
cukinia
- 2 łyżki
oleju
- 2 łyżki
słodkiej papryki w płatkach
- majeranek
- cząber
- mielony
kminek
- sól
- świeżo
zmielony pieprz
KLOPSIKI:
- 25 dag
mielonego z indyka
- 1 małe jajko
- 2 łyżki
bułki tartej
- cząber
- czosnek
granulowany
- sól
- świeżo
zmielony pieprz
- mąka pszenna
do obtoczenia
- olej do
smażenia
WYKONANIE:
Mięso bardzo
dokładnie wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Z masy,
zwilżając dłonie zimną wodą, utoczyć kuleczki wielkości dużego orzecha
laskowego, obtoczyć je w mące i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym
oleju.
Klopsiki
osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Marchew,
cebulę i czosnek obrać.
Marchew,
paprykę i cukinię umyć.
Z papryki
usunąć gniazdo nasienne i białe włókna.
Warzywa
pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
Fasolę
osączyć z zalewy.
W rondlu
rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dołożyć czosnek.
Co 2-3
minuty dodawać kolejno: marchewkę, paprykę i cukinię.
Podlać wodą,
dodać paprykę w płatkach, majeranek, cząber, kminek, sól i pieprz.
Dusić na
małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Dodać
osączoną fasolę, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Na koniec
dodać klopsiki i razem gotować wszystko kilka minut, aż smaki się połączą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)