Szarlotka królewska - Torcik z jabłkami i kremem budyniowym
Przepis ten, poznałam ponad dwadzieścia lat temu, przebywając u
znajomych na wakacjach. W cieście zakochałam się od pierwszego kęsa, i wstyd
się przyznać, ale zjadłam wtedy znaczną część zawartości blaszki.
Od tamtej
pory piekę je dość często, w standardowej blaszce, dodając do jabłek, jakie mam akurat pod ręką, galaretkę o smaku cytrynowym, a na wierzch
dając dowolną, byle miękką polewę kakaową.
Na blaszkę o wymiarach 34x23 cm
należy podwoić składniki na biszkopt i krem, oraz zwiększyć do 1,5 kg ilość
jabłek i do 1 łyżki stołowej ilość żelatyny. Ciasto najlepiej smakuje jakiś
czas po wyjęciu z lodówki.
SKŁADNIKI NA
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM
CIASTO:
- 2 jajka
- 1,5 łyżki
mąki pszennej
- 1,5 łyżki
cukru pudru
- 1 płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
MASA
JABŁKOWA:
- ok. 1 - 1,2
kg antonówek
- 1 galaretka
z czarnej porzeczki
- 1 płaska
łyżeczka żelatyny
- ewentualnie cukier do
smaku
KREM
BUDYNIOWY:
- 1 szklanka
mleka
- pół
opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 10 dag
miękkiego masła
- 1/4 szklanki
cukru pudru
DO
POSYPANIA:
- 30-40 g
gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Jabłka umyć,
obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podlać w rondelku niewielką ilością
wody i dusić do prawie całkowitego odparowania płynu. Do wrzącego musu wsypać
suchą galaretkę i żelatynę.
Mieszać wszystko razem do rozpuszczenia się
galaretki i żelatyny, cały czas podgrzewając, ale nie dopuszczając do wrzenia. Ewentualnie
dosłodzić do smaku i odstawić do wystudzenia.
W rondelku
zagotować pół szklanki mleka, na wrzące wlać pozostałe mleko dokładnie rozmieszane
z proszkiem budyniowym. Mieszając zagotować całość i gotować chwilę do
zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
Dno
tortownicy posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boków nie smarować).
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, i cały czas miksując dodać do nich partiami cukier.
Następnie dodać żółtka, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką, a na koniec
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić
do zimnego piekarnika.
Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę 170 stopni z
termo obiegiem i od chwili wstawienia piec ciasto 20 minut. Odstawić do
wystudzenia.
Na
wystudzony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i wstawić do lodówki.
W misce rozetrzeć
na puch miękkie masło z cukrem pudrem, i bez przerwy miksując na najwyższych
obrotach dodawać po łyżce wystudzony budyń. Puszysty krem wyłożyć na lekko
stężałą masę jabłkową.
Gorzką
czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (takie małe wiórki) i posypać nią
powierzchnię torcika.
Odstawić do lodówki aby stężał. Przed podaniem najlepiej
wyjąć go z lodówki trochę wcześniej – masa jabłkowa pozostanie stężała, ale
krem zmięknie i nabierze lekkości.
Witam. Mam pytanie- Jak piec biszkopt w piekarniku bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńPrzyjmuje się, że w piekarniku bez termoobiegu temperatura powinna być o 20 stopni wyższa. Myślę, że 185-190 stopni będzie w sam raz :)
UsuńDziękuję. Jak upiekę wyślę zdjęcie):
UsuńBędzie mi bardzo miło :)
UsuńPyszne ciasto. Szarlotka pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy wystarczy 1,5 łyżki mąki ? Jabłka i masa są dość ciężkie i obawiam się, czy biszkopt utrzyma całość ?
OdpowiedzUsuńJa zachowałam proporcje podane w przepisie i biszkopt spokojnie poradził sobie z utrzymaniem pozostałych warstw. Oczywiście były to łyżki pełne, nie płaskie.
UsuńMożna zwiększyć ilość mąki, ale lepiej nie przekraczać 2,5 łyżki, bo ciasto będzie zbyt zwarte.