piątek, 28 sierpnia 2015

Szarlotka królewska - Torcik z jabłkami i kremem budyniowym



Przepis ten, poznałam ponad dwadzieścia lat temu, przebywając u znajomych na wakacjach. W cieście zakochałam się od pierwszego kęsa, i wstyd się przyznać, ale zjadłam wtedy znaczną część zawartości blaszki.

Od tamtej pory piekę je dość często, w standardowej blaszce, dodając do jabłek, jakie mam akurat pod ręką, galaretkę o smaku cytrynowym, a na wierzch dając dowolną, byle miękką polewę kakaową.

Na blaszkę o wymiarach 34x23 cm należy podwoić składniki na biszkopt i krem, oraz zwiększyć do 1,5 kg ilość jabłek i do 1 łyżki stołowej ilość żelatyny. Ciasto najlepiej smakuje jakiś czas po wyjęciu z lodówki.


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM
CIASTO:
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
MASA JABŁKOWA:
  • ok. 1 - 1,2 kg antonówek
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki 
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • ewentualnie cukier do smaku
KREM BUDYNIOWY:
  • 1 szklanka mleka
  • pół opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
DO POSYPANIA:
  • 30-40 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:


Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podlać w rondelku niewielką ilością wody i dusić do prawie całkowitego odparowania płynu. Do wrzącego musu wsypać suchą galaretkę i żelatynę.


Mieszać wszystko razem do rozpuszczenia się galaretki i żelatyny, cały czas podgrzewając, ale nie dopuszczając do wrzenia. Ewentualnie dosłodzić do smaku i odstawić do wystudzenia.
W rondelku zagotować pół szklanki mleka, na wrzące wlać pozostałe mleko dokładnie rozmieszane z proszkiem budyniowym. Mieszając zagotować całość i gotować chwilę do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
Dno tortownicy posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boków nie smarować). Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, i  cały czas miksując dodać do nich partiami cukier. Następnie dodać żółtka, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką, a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do zimnego piekarnika.


Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę 170 stopni z termo obiegiem i od chwili wstawienia piec ciasto 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
Na wystudzony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i wstawić do lodówki.


W misce rozetrzeć na puch miękkie masło z cukrem pudrem, i bez przerwy miksując na najwyższych obrotach dodawać po łyżce wystudzony budyń. Puszysty krem wyłożyć na lekko stężałą masę jabłkową.


Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (takie małe wiórki) i posypać nią powierzchnię torcika.



Odstawić do lodówki aby stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć go z lodówki trochę wcześniej – masa jabłkowa pozostanie stężała, ale krem zmięknie i nabierze lekkości.





10 komentarzy:

  1. Witam. Mam pytanie- Jak piec biszkopt w piekarniku bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjmuje się, że w piekarniku bez termoobiegu temperatura powinna być o 20 stopni wyższa. Myślę, że 185-190 stopni będzie w sam raz :)

      Usuń
    2. Dziękuję. Jak upiekę wyślę zdjęcie):

      Usuń
    3. Będzie mi bardzo miło :)

      Usuń
  2. Pyszne ciasto. Szarlotka pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy wystarczy 1,5 łyżki mąki ? Jabłka i masa są dość ciężkie i obawiam się, czy biszkopt utrzyma całość ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zachowałam proporcje podane w przepisie i biszkopt spokojnie poradził sobie z utrzymaniem pozostałych warstw. Oczywiście były to łyżki pełne, nie płaskie.
      Można zwiększyć ilość mąki, ale lepiej nie przekraczać 2,5 łyżki, bo ciasto będzie zbyt zwarte.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...