środa, 26 sierpnia 2015

Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią - wygrzebane z archiwum



Nie do wiary! Nie wiem kiedy to się stało, ale zdjęcia jedzonka zajęły mi już prawie cały dysk! Mam sporo fajnych starych przepisów z paskudnymi fotkami, więc Wam ich nie pokażę, ale wśród nich trafiają się również takie "niczegowate sobie", między innymi ta potrawka warzywna z mieszanych warzyw. Bardzo fajny, smaczny dodatek do mięsa. Można ją zagęścić łyżeczką mąki, ale nie jest to konieczne.





SKŁADNIKI na 2 porcje:
  • 1 duża cebula dymka ze szczypiorem
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 pomidor
  • 1/3 szklanki soku pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano


WYKONANIE:


Warzywa opłukać, osuszyć.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki.
Dymkę pokroić w półplastry, pozostałe warzywa na kawałki względnie równej wielkości, szczypior posiekać.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę i smażyć  powoli kilka minut, aż zacznie mięknąć.





Dodać kapustę, cukinię i pomidora.






Podlać sokiem pomidorowym, dusić  aż warzywa osiągną odpowiadającą nam miękkość.




Doprawić do smaku solą, pieprzem oregano i tymiankiem.




Przed podaniem posypać szczypiorem z dymki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...