niedziela, 26 maja 2013

Kajzerkowe grzanki w jaju


Nawet przy niedoborze wolnego czasu i środków, można wyczarować pyszną przekąskę, która zaspokoi naszą potrzebę na coś bliżej nieokreślonego. Lubię robić te grzanki, bo są naprawdę szybkie, smaczne i syte, a ponadto pozwalają zagospodarować nadmiar czerstwych bułek. Gorąco polecam :)



Składniki:


2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki
0,5 szklanki mleka
2 jajka (rozmiar L)
kilka łyżek masła sklarowanego do smażenia
ulubiona konfitura lub dżem



Wykonanie:


W płaskim naczyniu bardzo dokładnie roztrzepałam jajka z mlekiem. Kajzerki pokroiłam w poprzek w kromeczki grubości ok. 1-1,5 cm, namaczałam je na kilka chwil w roztrzepanych jajkach, aby obie strony wciągnęły trochę płynu. Kładłam na rozgrzane masło i smażyłam z obu stron na rumiano. Zdjęłam z patelni i osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzanki można podawać posmarowane konfiturą, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem i cynamonem.




2 komentarze:

  1. Lubię takie grzanki , ale jem je już bez dodatków . Same w sobie są już smaczne a i można zagospodarować resztki bułki paryskiej ( w Łodzi mówi się o bułce paryskiej angielka ) , czy właśnie kajzerki . Pozdrawiam , E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnym pomysłem może być dodanie do nich cynamonu - to taka zimowa wersja smakowa :) Również pozdrawiam :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...