SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka
- 10 dag cukru trzcinowego
- łyżka domowego cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju o neutralnym smaku
- 30 dag truskawek
- cukier puder do oprószenia
WYKONANIE:
Tortownicę o
średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie
osączyć i oderwać szypułki, Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180
stopni.
Jajka ubić z
cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na jasną pianę. Dodać przesianą z
proszkiem mąkę i wymieszać na małych obrotach. Nadal mieszając, cienką strużką
wlać olej.
Masę przełożyć
do tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Tortownicę od razu wstawić do
nagrzanego piekarnika.
Piec przez
około 45 minut, do chwili, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Po
wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym. |
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. |
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. |
Na wierzchu ułożyć truskawki. |
Wystudzić i zajadać :) |
Aż zgłodniałam na sam widok takiej pyszności :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i pozdrawiam
Miło mi :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTakie ciasta do owoców lubię najbardziej. Piekłam ostatnio podobne muszę wrzucić przepis;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Chętnie zajrzę do Twojego ciacha :)
Usuń