niedziela, 16 lipca 2017

Szybkie ciasto z truskawkami



SKŁADNIKI:
  • 4 duże jajka
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju o neutralnym smaku
  • 30 dag truskawek
  • cukier puder do oprószenia

WYKONANIE:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie osączyć i oderwać szypułki, Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na jasną pianę. Dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać na małych obrotach. Nadal mieszając, cienką strużką wlać olej.

Masę przełożyć do tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Tortownicę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 45 minut, do chwili, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym.

Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.

Na wierzchu ułożyć truskawki.

Wystudzić i zajadać :)

2 komentarze:

  1. Aż zgłodniałam na sam widok takiej pyszności :)
    obserwuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...