wtorek, 4 lipca 2017

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu



Idealny zdrowotny dodatek do zimowej herbaty, a także aromatyczna baza letniej lemoniady. Syrop przygotowałam z mniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje.
Inspirowany przepisem Agnieszki Maciąg.

SKŁADNIKI:
  • 40 dobrze rozwiniętych baldachów
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • sok z pięciu cytryn

WYKONANIE:
Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi. Rozłożyć je najlepiej na białych arkuszach papieru i trochę poczekać, aby wyniosły się z nich wszelkiego rodzaju żyjątka.
Następnie od gałązek odciąć kwiaty – najlepiej to zrobić nożyczkami, bezpośrednio nad garnkiem, aby stracić jak najmniej pyłku. Kwiaty zalać wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.


Po tym czasie przecedzić, do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia (cukier musi się rozpuścić), ale już nie gotować.


Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do wystudzenia.



Syrop przechowywać w chłodnym miejscu.


4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...